Σε έναν κόσμο που καλπάζει τεχνολογικά, ορισμένες μεταβλητές των περασμένων δεκαετιών δείχνουν να μετατρέπονται σε σταθερές και πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Το κεντρικό πλαίσιο αυτών των συνισταμένων παρά τις διάφορες εντάσεις και πρόσφατες πολεμικές συρράξεις, τουλάχιστον για τη καρδιά της γηραιάς ηπείρου δείχνει να ειναι παγιωμένο και δεν είναι άλλο από τη μη μεταβολή των συνόρων και την ολοένα αυξανόμενη συνεργασία των κρατών σε όλους τους τομείς του κρατισμού αλλά και της καθημερινότητας.
Μπορεί να θεωρείται δεδομένη η συνθήκη αυτή, αλλά δεκαετίες πίσω και γενικά στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας δεν ήταν καθόλου έτσι. Καταλυτικό ρόλο στο δεδομένο και κεκτημένο αυτό έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που τον καιρό αυτό παρά τις μικρές διαφωνίες, δείχνει την πολύ ισχυρή της δόμηση. Μια δόμηση που όμως μπορεί να οδηγήσει την σταθερότητα σε νέα μεταβλητότητα.
Αλήθεια πως μπορεί να συμβεί αυτό; Πώς θα είναι η Ένωση, λόγου χάρη μετά από πενήντα χρόνια, το 2074;
Προβλέψεις για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πενήντα έτη είναι ίσως δύσκολο να γίνουν με ακρίβεια, καθώς εξαρτώνται από πολλούς αβέβαιους παράγοντες, όπως οι πολιτικές εξελίξεις, οι οικονομικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές καινοτομίες και οι κοινωνικές μεταβολές, ωστόσο μπορούμε να φανταστούμε το κεντρικό σενάριο βασιζόμενοι σε τρέχουσες τάσεις και αναλύσεις.
Η Ένωση πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μια πιο ενωμένη ομοσπονδία κρατών που θα αποτελείται από σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, με μια κεντρική κυβέρνηση που θα έχει περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες απ΄ ότι σήμερα με την οικονομική πολιτική, εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια και περιβαλλοντική πολιτική να αποτελούν τα σημεία αναφοράς της κεντρικής εξουσίας, οδηγώντας σε μια πιο συνεκτική και ισχυρή ένωση. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να πρωτοπορήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών προκλήσεων με πολιτικές καινοτομίες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η καινοτόμα εκπαίδευση, η ψηφιακή οικονομία και η ρομποτική ιατρική θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.
Προφανώς και η ομοσπονδία αυτή θα έχει διάφορα μικρής έκτασης ζητήματα στις διάφορες πολιτικές που θα αποφασίζει, όπως άλλωστε και σήμερα, όμως φαίνεται πως η επισιτιστική ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η πρόσβαση σε πόρους τρίτων χωρών για διάφορες ανάγκες της, θα αποτελούν τα σοβαρά θέματα που θα πρέπει να αντιμεωπίσει παράλληλα με τα τρέχοντα γεγονότα εσωτερικής και εξωτερικής διάστασης.