ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.


Οι ονομασίες προϊόντων έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται. Η αναγνώριση των πιστοποιημένων αγαθών δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά. Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν ειδικές ιδιότητες ή χαίρουν φήμης που συνδέεται με την περιοχή παραγωγής.

Ας δούμε τις κεντρικές γεωγραφικές σημάνσεις αυτών των ποιοτικών αγαθών:

Π.Ο.Π. «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης».

Το όνομα μια περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Π.Γ.Ε. «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή και του οποίου η παραγωγή ή και η μεταποίηση ή και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Ε.Π.Ι.Π. «Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα».

Ως εγγυημένο ιδιότυπο προϊόν νοείται ένα ιδιότυπο προϊόν ή τρόφιμο το οποίο παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο ή παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιημένα παραδοσιακά. Για να μπορεί να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ονομασία εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος, πρέπει να χρησιμοποιείται κατά παράδοση για τη περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος ή να προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

Προϊόν ορεινής παραγωγής. 

Προκειμένου να αποτραπεί η παραπλάνηση των καταναλωτών πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρήση της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Για τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα όπως το γάλα και τα αυγά, η παραγωγή θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ορεινές περιοχές. Για τα προϊόντα που παρασκευάζονται από ζώα όπως το κρέας, τα ζώα θα πρέπει να έχουν εκτραφεί σε ορεινές περιοχές. Δεδομένου ότι οι γεωργοί συχνά αγοράζουν νεαρά ζώα, τα ζώα αυτά θα πρέπει να έχουν διανύσει τουλάχιστον τα τελευταία δύο τρίτα της ζωής τους σε ορεινές περιοχές.

Σε πολλές περιοχές εφαρμόζεται η εποχιακή μετακίνηση, συμπεριλαμβανόμενης της μετακίνησης μεταξύ ορεινών και μη ορεινών βοσκοτόπων, ώστε να επωφελούνται τα ζώα από την εποχιακή διαθεσιμότητα βοσκής. Κατά συνέπεια, προκειμένου να επιτραπεί η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» σε προϊόντα προερχόμενα από μετακινούμενα ζώα, θα πρέπει επίσης να επιτραπεί η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» σε προϊόντα προερχόμενα από μετακινούμενα ζώα τα οποία διανύουν τουλάχιστον ένα τέταρτο της ζωής τους σε βοσκοτόπους ορεινών περιοχών.

Τέλος αποσαφηνίζεται ότι οι μόνες εργασίες μεταποίησης που επιτρέπεται να πραγματοποιούνται εκτός ορεινών περιοχών, εφόσον η εν λόγω απόσταση δεν υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα, είναι οι εργασίες μεταποίησης για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μεταποιητικές εγκαταστάσεις.