ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η καταγραφή των μονοπατιών σε ψηφιακές υπηρεσίες έχει δυσκολίες, ωστόσο οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για την αξιοποίηση αυτού του τοπικού πλεονεκτήματος ενώ δεν το περιμένει κάποιος.

Αυτές οι ψηφιακές προκλήσεις-προσκλήσεις μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε μια νέα ανάγκη εμπειρίας και γενικά σε μια ευρεία απόψη για το περιβάλλον, μια επιβεβλημένη νέα στάση ζωής με στόχευση από τις μικρές ηλικίες. Η Κλιματική Σηματοδότηση (Climate Tagging), η Περιβαλλοντική Σήμανση (Environmental Tag), η Ψηφιακή Σήμανση (Digital Tag) και η Πράσινη-Ψηφιακή Διάσταση μπορούν να ενοποιηθούν σε μια πρόταση πολιτιστικού αποθέματος.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι τόσο ατομικά όσο ενταγμένοι και συλλογικά που επιζητούν ο ελεύθερος χρόνος τους να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά μπορεί να καταλήξουν να είναι μια ιδιαίτερη βόλτα στη φύση μέσω του περιβαλλοντικού τοπίου καθ'αυτού αλλά και μέσω ενός πλαισίου πολιτιστικού βιώματος.

Με φόντο αυτή τη ψηφιακή ευκαιρία, φορείς μπορούν να δημιουργήσουν συνάμα και ένα δίκτυο εκπαιδευτικό με τη συμμετοχή εθελοντών για να κάνουν πράξη τον συγκεκριμένο πολυδιάστατο σχεδιασμό.

Η ψηφιακή πρόοδος επίσης, μπορεί να άρει τους αποκλεισμούς τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε άτομα με αναπηρίες. Το σχέδιο αυτό είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω διαδικτύου-και μέσω εικονικής πραγματικότητας-ενώ θα μπορούσε στα μονοπάτια αυτά να προστεθεί μια εναλλακτική διαδρομή-εφ'όσον υπάρχει χώρος (ζώνη αντιπυρική) με ειδικά ηλεκτρικά οχήματα-γιατί όχι και σταθερής τροχιάς-ικανά για τη διαφορετικότητα του εδαφικού επίπεδου.

Πολύπλευρες σκέψεις σα το έργο αυτό πρόκειται να ευεργετήσουν τη τοπική κοινωνία, να φέρουν την αλλαγή και την εδραίωση μιας στάσης ζωής ιδιαίτερα για τις νέες γενιές αλλά και σε χιλιάδες συνανθρώπους μας αποκλεισμένους είτε με αναπηρία είτε λόγω ηλικίας.