Η ΠΛΩΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Ενώ επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση , υπάρχουν πραγματικότητες του μεταβαλλόμενου κλίματος με τις οποίες πρέπει ήδη να ζήσουμε. Η στάθμη της θάλασσας  αυξάνεται  με επιταχυνόμενο ρυθμό, απειλώντας  ολόκληρες κοινότητες και χώρες. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα οξύς για περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες με χαμηλό υψόμετρο.

Πολλές από αυτές τις ευάλωτες κοινότητες έχουν ήδη βιώσει καταστροφικές πλημμύρες. Αλλά αντί να χτίζουν θαλασσινούς τοίχους για να προσπαθήσουν να κρατήσουν έξω το νερό ή να ανυψώσουν σπίτια, ορισμένοι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν ένα μέλλον στο οποίο ζούμε με νερό.

Οι προτάσεις από πολυάριθμες εταιρίες σχεδιασμού που παλεύουν με ένα υδάτινο μέλλον για ολόκληρες πλωτές πόλεις ανθεκτικές στο κλίμα έχουν γίνει θέμα συζήτησης. Μια αρχιτεκτονική πρακτική που δοκιμάζει την πλωτή αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο. Με προκατασκευασμένες κατασκευές που επιπλέουν και μπορούν να συναρμολογηθούν και να αποσυναρμολογηθούν γρήγορα, όπου και όταν χρειάζεται. Το σύστημα είναι αρθρωτό, με αποτελεσματικές συνδέσεις από χάλυβα με υψηλή τεχνολογία, ώστε να πληροί τους ευρωπαϊκούς οικοδομικούς κώδικες, αποτελώντας μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί παγκοσμίως σε διαφορετικές κλιματικές και υδάτινες συνθήκες ενώ τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί για να είναι ενεργειακά ουδέτερα, με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, όπως ηλιακούς συλλέκτες, θέρμανση βιομάζας και καθαρισμό λυμάτων.

Η επιστημονική κοινότητα με μελέτες υποστηρίζει πως στο εγγύς μέλλον, ο ανθρώπινος πολιτισμός θα ζει περισσότερο στο νερό. Η πλωτή αρχιτεκτονική είναι ήδη εδώ με παραδείγματα από το Λονδίνο και το Ρότερνταμ έως το Λάγος.