Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι της Ευρώπης δοκιμάζουν μονοπάτια για μια πιο πράσινη γεωργία. Αρκετές φάρμες αγελάδων, κατσικιών και πουλερικών λαμβάνουν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να εξασφαλίσουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Ορισμένοι κτηνοτρόφοι στην Ευρώπη ταΐζουν αγελάδες με δίαιτες που βασίζονται σε χόρτο αντί για δημητριακά. Η διατροφή των βοοειδών περιλαμβάνει συνήθως μια ποικιλία δημητριακών, που κάνουν τα ζώα να μεγαλώνουν γρηγορότερα και – κατ’ επέκταση – το κρέας και το γάλα τους φθηνότερα. Όμως η πρακτική έχει βαρύ περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος. Αυτά τα δημητριακά εισάγονται συχνά από μακρινές χώρες όπως η Βραζιλία, που σημαίνει μεγάλες διαδρομές μεταφοράς και υψηλότερες θαλάσσιες εκπομπές. Πολλές από αυτές τις καλλιέργειες μεγαλώνουν σε γη που δημιουργήθηκε με την κοπή τμημάτων τροπικών δασών, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στα δέντρα και προκαλώντας απώλεια βιοποικιλότητας. Επιπλέον, χρησιμεύοντας ως ζωοτροφή, τέτοιοι κόκκοι στερούν τα απαραίτητα τρόφιμα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια περαιτέρω ανησυχία για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη είναι ότι τα δημητριακά, όταν είναι καλαμπόκι, είναι συχνά γενετικά τροποποιημένα.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. αντλεί έμπνευση από ορισμένους παραγωγούς βοείου κρέατος που έχουν μεταπηδήσει σε αγελάδες που τρέφονται 100% με χόρτο. Οι αγρότες έχουν δημιουργήσει επίσης μια ειδική ετικέτα κρέατος και γαλακτοκομικών για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη μέθοδο παραγωγής και τα οφέλη της για την υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν χαμηλότερα λιπαρά και υψηλότερα επίπεδα βιταμινών. Η πρακτική έχει και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη: τα ζώα που βόσκουν επιστρέφουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος μέσω των κοπράνων και των ούρων και τέτοια βοσκοτόπια μπορούν να απορροφήσουν CO2 από την ατμόσφαιρα έχοντας δέντρα - μια μορφή αγροτοδασοπονίας.

Αλλά ένα κεντρικό ερώτημα είναι εάν η διατροφή των αγελάδων κυρίως ή μόνο με χόρτο προσφέρει στους ίδιους τους αγρότες πλεονεκτήματα, χωρίς τα οποία είναι απίθανη οποιαδήποτε ευρεία εφαρμογή της μεθόδου. Κατ' αρχήν, η πρακτική θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξαιρετική τιμή, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα κέρδη ανά κιλό κρέατος. Το κλειδί είναι οι καταναλωτές να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές σε αντάλλαγμα τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, ακόμη και για τα τοπικά οικονομικά οφέλη.

Ένας άλλος στόχος είναι να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές όταν αγοράζουν τρόφιμα. Οι ερευνητές δοκιμάζουν μια εφαρμογή για κινητά για να σαρώσει μια ετικέτα σε ένα κρέας ή γαλακτοκομικό προϊόν και να δείξει πού παρήχθη, πώς ανατράφηκαν τα ζώα και ακόμη και ποιες συνταγές θα ταίριαζαν στο φαγητό.

Η είσοδος της τεχνολογίας σε αυτόν τον κλάδο με ματιά στη περιβαλλοντική συνθήκη μπορεί να αναδείξει τις πολλές παράπλευρες πτυχές που έχει η κτηνοτροφία στη καθημερινότητα μας.