ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ


Κάθε φορά που ένα αεροπλάνο απογειώνεται ή προσγειώνεται, τα πτερύγια στα φτερά εκτείνονται ή ανασύρονται για να διατηρήσουν τη σταθερότητα και χρησιμεύουν ως οπτική υπενθύμιση ότι ένα αεροσκάφος αποτελείται από χιλιάδες περίπλοκα μέρη.

Οι νέες επιστημονικές έρευνες και πολιτικές τάσεις αναδεικνύουν τη θεματική της κατασκευής ελαφρύτερων συγκεκριμένων εξαρτημάτων του αεροσκάφους, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου καθώς οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν σημαντική ποσόστωση των παγκόσμιων απορρίψεων διοξιδίου του άνθρακα.

Στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής οι πτήσεις μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες αν στοχεύσουν οι αεροπορικές εταιρίες σε εναλλακτικά καύσιμα. Με τη μείωση του βάρους του αεροσκάφους το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μια εφαρμόσιμη περιβαλλοντική λύση για την αεροπορία. Το υδρογόνο περιλαμβάνεται ως μέρος ενός βιώσιμου μείγματος καυσίμων και αναμένεται σταδιακά να υποστηρίξει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των αεροπορικών μεταφορών.

Τέλος ο επανασχεδιασμός των πτητικών δρομολογίων σε συνάρτηση με ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας μπορεί να συμβάλει στη κατεύθυνση της νέας κεντρικής στόχευσης, δηλαδή να καταστήσει τα αεροσκάφη ασφαλέστερα ακόμη και όταν υπόσχονται περιβαλλοντικά οφέλη.