ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η επιχειρηματικότητα με το πιο ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο είναι η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Ήδη τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη συγκεκριμένη  επιχειρηματικότητα αποτελώντας βασικό στοιχείο για την επίτευξη έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι προικισμένες με αρκετές φοροελαφρύνσεις ενώ έχουν και μεγάλη τύχη στα χορηγικά προγράμματα της Ένωσης. Η κοινωνική επιχείρηση με τα ιδιαίτερα ιδρυτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, μπορεί να ωθήσει σε ανάπτυξη οικογένειες, συλλογικές ομάδες ακόμα και ολόκληρα χωριά, με σπουδαίο το παράδειγμα της ισπανικής και της ιταλικής υπαίθρου με τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής οικονομίας με έναν από τους βασικούς σκοπούς να αποτελεί η ίση κατανομή των κερδών στα ισότιμα μέλη της.

Ουσιαστικά η προκείμενη επιχείρηση εξυπηρετεί το συμφέρον της κοινότητας (κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι), έχει καινοτόμο χαρακτήρα μέσω των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρει καθώς και μέσω των μεθόδων οργάνωσης ή παραγωγής που χρησιμοποιεί.

Τέλος, η ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων απορρέει από την αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση των νέων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων και στην ώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Εστιάζοντας στον άνθρωπο, προάγουν μια αίσθηση κοινωνικής συνοχής και προωθούν το κοινό καλό μέσα σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον τόσο οικονομικό όσο και κλιματικό.