ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στους λάτρεις του κρασιού αρέσει να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές εδαφικές και γεωγραφικές συνθήκες που διαμορφώνουν τη παραγωγή του, σχηματίζοντας ένα γευστικό προφίλ για κάθε περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει την αντίληψη αυτή και να επηρεάσει τη γεύση που προσδίδεται στα κρασιά από το μοναδικό γεωγραφικό και κλιματικό τους προφίλ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει διάφορες απειλές για την ευρωπαϊκή οινοποιία που κυμαίνονται από τον άσχημο καιρό-συμπεριλαμβανομένων των έντονων χαλαζοπτώσεων και των παγετών της άνοιξη-που μπορεί να βλάψει τη συγκομιδή έως τις υψηλότερες θερμοκρασίες που πιθανόν να κάνουν τα σταφύλια να ωριμάσουν νωρίς και να κάνουν τα κρασιά πολύ αλκοολούχα. Επιπλέον, η εντατικοποίηση της οινοπαραγωγής, με την υπερβολική χρήση οργώματος και χημικών, έχει διαβρώσει το έδαφος και έχει μειώσει τη φυσική ανθεκτικότητα των φυτών.

Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή καθιστά δυνατή την παραγωγή κρασιού σε περιοχές που παραδοσιακά είναι πολύ κρύες γι' αυτήν. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τώρα περισσότερους από 500 αμπελώνες και παράγει μια σειρά από αφρώδη κρασιά.

Γενικά, όσο πιο ώριμο είναι ένα σταφύλι τόσο περισσότερη ζάχαρη και τόσο υψηλότερος ο αλκοολικός τίτλος του κρασιού που προκύπτει. Μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση ενός κρασιού. 

Οι γαλλικές αρχές του κρασιού επέτρεψαν πρόσφατα έξι νέες ποικιλίες σταφυλιού με υψηλότερη οξύτητα να αναμειχθούν σε κρασιά Μπορντό. Ο λόγος ήταν οι ανησυχίες των παραγωγών ότι ο ζεστός καιρός έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο οξύ στα σταφύλια. Η ιδέα είναι ότι, προσθέτοντας νέες ποικιλίες σταφυλιού στο μείγμα του Μπορντό, οι οινοπαραγωγοί μπορούν να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις αλλαγές που προκαλούνται από το κλίμα και να επαναφέρουν τη γεύση σε αυτή που θεωρείται εμβληματική.

Μια διαφορετική στρατηγική έχει προωθήσει το Ερευνητικό Συμβούλιο της Ισπανίας, αφού σκοπεύει να εξετάσει πώς τα βακτήρια, οι μύκητες και οι μικροοργανισμοί που ζουν πάνω και γύρω από τα αμπέλια μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα μικρόβια μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά με διάφορους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν την εξαγωγή θρεπτικών ουσιών από το έδαφος, την προστασία από ασθένειες και ακόμη και τη διατήρηση της υγρασίας.

Στο μέλλον, οι παραγωγοί μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουν μια σειρά από στρατηγικές (όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας) για να διατηρήσουν τα τυπικά γευστικά προφίλ της περιοχής τους ή τέλος στην έσχατη επιλογή της καλλιέργειας των κρασιών τους σε διαφορετικά μέρη.