Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΑΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η νέα τεχνολογία υπόσχεται έναν επαναστατικό τρόπο πρόσβασης των καταναλωτών σε δεδομένα σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες. Μάλιστα αυτά τα νέα εργαλεία είναι ήδη στην αγορά, αλλά η πλήρης δυναμική τους δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ρομποτικό άρμεγμα με τις λεπτομερείς πληροφορίες από την ποσότητα γάλακτος του κάθε ζώου έως τη ταχύτητα στη λήψη του προϊόντος ενώ και οι εκπομπές  που απορρέουν από την αγροτική χρήση γης και η συσχέτιση με το μεθάνιο που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τα ζώα βοσκής καθώς και τα αέρια θερμοκηπίου από την αποψίλωση δασών για δημιουργία βοσκότοπων είναι ένα επίκαιρο θέμα συζήτησης με τεχνολογικές προεκτάσεις με βάση τον ρυθμιστικό ρόλο ορισμένων παραγόντων, όπως το οξυγόνο αλλά και την υγρασία του τόπου στην γευστική και θρεπτική πλευρά του γάλακτος, αφού είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός πως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, τα συστήματα πιστοποίησης για την καλή διαβίωση των ζώων βασίζουν αποφάσεις σε μεμονωμένες επισκέψεις σε ένα αγρόκτημα, επομένως οι πληροφορίες είναι αρκετά περιορισμένες. Όμως, οι κωδικοί σάρωσης παραδείγματος χάρη στα κουτιά γάλακτος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν στους καταναλωτές λεπτομερείς επεξηγήσεις σχετικά με τη φροντίδα και την ευημερία των ζώων εκτροφής. Η ύπαρξη συνοδών εργαλείων όπως λόγου χάρη αισθητήρες με μικρόφωνα, οι οποίοι μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα αισθητήρες βάρους, οι οποίοι έγκαιρα διαπιστώνουν ενδεχόμενη απώλεια βάρους ή αποτυχία αύξησης βάρους, ενδεικτικό ενός πιθανού προβλήματος καλής διαβίωσης, θα αποτυπώνονται στον συγκεκριμένο κώδικα. Επίσης η ρύθμιση της θερμοκρασίας αποτελεί μιαν ακόμη οπτική επεξεργασίας καθώς είναι γνωστό πως τις περιόδους με έντονο κρύο είναι μειωμένη η παραγωγή γάλακτος, ωστόσο  από την άλλη αυξημένη είναι η παραγωγή του τυροκόμου από το συγκεκριμένο γάλα διότι αυτό το γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά.

Ένας απλός κωδικός σάρωσης τυπωμένος στη συσκευασία θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα κουτί γάλα μπορεί μια μέρα να προσφέρει ένα παράθυρο στην υγεία και την ευημερία των αγελάδων που το παρήγαγαν. Θα επιτρέψει στους καταναλωτές να εντοπίζουν το γάλα τους στο αγρόκτημα προέλευσης του και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με διαδικασίες των αγελάδων του τη συγκεκριμένη ημέρα.  Οι καταναλωτές και οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν πληροφορίες από κάθε ζώο στο αγρόκτημα, κάθε ημέρα του χρόνου. 

Μια σταθερή ροή πληροφοριών, η οποία μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα ζητήματα υγείας και ευημερίας και να προωθήσει τα ανάλογα διορθωτικά μέτρα. Η καλή διαβίωση και η συμπεριφορά των ζώων της φάρμας αποδίδει περισσότερα έσοδα και μειώνει τα έξοδα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον έλεγχο για την ποσότητα τροφής και νερού που καταναλώνουν τα ζώα εκτιμώντας με τον τρόπο αυτό το αποτύπωμα άνθρακα και την οικονομική κερδοφορία παράλληλα με την ευημερία. Οι χρήστες του blockchain μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακτούν οποιαδήποτε πληροφορίας έχει αποθηκευθεί στην ειδική πλατφόρμα σχετικά με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των τυριών. Πληροφορίες σχετικά με την ποικιλία, τα διατροφικά στοιχεία, πότε έγινε η παραγωγή και ότι είναι απαραίτητο για την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Στο τέλος ο έμπορος, ο μεταποιητής και ο καταναλωτής, ανακτώντας τις πληροφορίες, θα είναι σε θέση κρίνει αν θα αγοράσει ή όχι το τελικό προϊόν.  Παρεμφερή χρήση μέσω των ετικετών με διαδικασία κωδικού σάρωσης με πληροφορίες για τη φάρμα και το τυροκομείο γενικά. Το κέρδος για τον παραγωγό θα είναι η επίτευξη προστιθέμενης αξίας μέσω «έξυπνων συμβολαίων» (smart contracts) που θα οδηγούν σε οργανωμένο μάρκετινγκ και στη δημιουργία ετικέτας (labeling) που θα διαφοροποιεί τα προϊόντα του blockchain από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά. Πιο κρίσιμη από ποτέ καθίσταται η πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων ενώ συνάμα η τόνωση της εμπιστοσύνης τους στο ασφάλεια τροφίμων έχει καταστεί κλειδί, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και την ικανοποιητική λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας στο σύνολό της καθώς η διαπίστευση αποτελεί την μοναδική οδό για να εξασφαλιστούν υψηλού επιπέδου και εγνωσμένης αξίας προϊόντα.