VINBOT TO ΠΡΩΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΡΟΜΠΟΤ ΝΕΦΟΥΣ

Η τεχνολογία και πάλι στο προσκήνιο αυτή τη φορά στην υπηρεσία ενός κλάδου που αναμένεται να πληγεί με σφοδρότητα από την κλιματική αλλαγή. Στην Βαλένθια της Ισπανίας έχει δημιουργηθεί-και πλέον εξελιχθεί εντυπωσιακά-το πρώτο γεωργικό ρομπότ υπολογιστικού νέφους μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εταιρεία robotnik.

Το vinbot είναι ένα αυτόνομο κινητό ρομπότ παντός εδάφους με ένα σύνολο αισθητήρων ικανών να καταγράφουν και να αναλύουν εικόνες του αμπελώνα και τρισδιάστατα δεδομένα μέσω εφαρμογών υπολογιστικού νέφους, για να προσδιορίζουν την απόδοση των αμπελώνων και να μοιράζονται πολύτιμες πληροφορίες με τους αμπελουργούς.

Οι αμπελουργοί μπορούν να είναι σε θέση να εκτιμούν την απόδοση με ακρίβεια για να εκτελούν ετήσιες τεχνικές διαχείρισης θόλου και να προχωρούν σε συγκομιδή σύμφωνα με τη βέλτιστη ωρίμανση του σταφυλιού σε κάθε περιοχή, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του κρασιού.

Κάθε vinbot μπορεί να παρακολουθεί αυτόνομα μεγάλη έκταση πολλές φορές το χρόνο. Ένας εκπαιδευμένος, αλλά όχι απαραίτητα έμπειρος υπάλληλος ορίζει τις ρυθμίσεις αποστολής του ρομπότ, το επιβλέπει με πολύ χαμηλό βαθμό βοήθειας και το μεταφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία. Λόγω των ισχυρών δυνατοτήτων δημιουργίας χαρτών και σχεδιασμού μονοπατιών του συστήματος, το ρομπότ είναι σε θέση να πλοηγείται έξυπνα και αυτόνομα στον αμπελώνα, συλλέγοντας τοπικά φυτικά και αναπαραγωγικά δεδομένα σε όλο τον αμπελώνα.

Η δυνατότητα αυτόνομης εκτέλεσης συγκεκριμένων δράσεων, είτε πρόκειται για παρακολούθηση των καλλιεργειών, φύτευση και συγκομιδή έχει τεράστιες επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα, όπου οι παραδοσιακές γεωργικές μέθοδοι δεν επαρκούν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Οι συμπληρωματικές αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η γεωργική ρομποτική, γίνονται όλο και πιο αποδεκτές και ζητούμενες από τους αγρότες, λόγω της οικονομικής τους αποδοτικότητας και της αυτοματοποίησης της εργασίας που είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

Περιβαλλοντικά, το vinbot χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια (μπαταρίες ιόντων λιθίου) για να τροφοδοτήσει την κινητή ρομποτική πλατφόρμα χωρίς ρύπανση. Μια βασική πτυχή της αμπελουργίας που είναι απαραίτητη για την αποφυγή της ερημοποίησης, η οποία αποτελεί συνεχή πηγή περιβαλλοντικής ανησυχίας, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο.

Ένας κοινός φόβος όσον αφορά τα ρομπότ είναι ότι δημιουργούν ανεργία. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο και αποδεικνύεται ευρέως ότι οι βιομηχανίες όπου τα ρομπότ είναι πιο παρόντα τείνουν να δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. 

Το vinbot μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο διάσωσης ενός ολόκληρου κλάδου και ολόκληρων περιοχών.