Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ



Από την πιθανή εξαφάνιση των εκλεκτών σταφυλιών στο Μπορντό έως την απώλεια ελαιόδεντρων στη βόρεια Αφρική, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν αισθητές από τους αγρότες σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, λένε οι κλιματολόγοι.

Η λεκάνη της Μεσογείου αντιμετωπίζει την ταχύτερη μέση αύξηση της θερμοκρασίας και μπορεί να υποστεί μεγάλες απώλειες βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με μεγάλα χρονικά διαστήματα αφόρητης ζέστης, τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά θα έχουμε λιγότερο διαθέσιμο νερό, ακόμη και για γεωργικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις μελέτες.

Ένας χαρακτηριστικός αντίκτυπος είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν τα σταφύλια να ωριμάζουν πολύ νωρίς, προτού τα αρώματα τους έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν πλήρως. Ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να έχουμε εντελώς διαφορετικά είδη ζώων ή εντόμων που θα μπορούσαν να φτάσουν από τις τροπικές περιοχές με αποτέλεσμα την απώλεια της τοπικής βιοποικιλότητας. 

Για να βοηθήσουν τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της περιοχής να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις τώρα για το μέλλον, οι επιστήμονες ερευνούν νέες τεχνικές καλλιέργειας και δημιουργούν κλιματικές προβλέψεις. Ακόμα και τη δοκιμή πιο ανθεκτικών καλλιεργειών, όπως διάφορες άλλες ποικιλίες σταφυλιών.

Σχεδιάζουν προγράμματα με μετεωρολογικές υπηρεσίες ενός έργου που αναπτύσσει προβλέψεις και τεχνικές κλαδέματος για να βοηθήσει τους αμπελώνες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Έχουν στοχεύσει στις εποχιακές προβλέψεις που βοηθούν τους αγρότες να αξιολογήσουν τους καλύτερους χρόνους για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών. Χρησιμοποιούν λεπτομερή δεδομένα για τον αμπελώνα - συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, του τύπου εδάφους και της ποικιλίας σταφυλιών - για να εκτιμήσουν πότε τα αμπέλια θα παράγουν μπουμπούκια ή τα σταφύλια θα ωριμάσουν, καθώς και για την πρόβλεψη θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες για να στηρίξει τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί. Οι κανόνες που παραδείγματος χάρη ρυθμίζουν τη σύνθεση των κρασιών θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν για να επιτρέψουν στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού από άλλες περιοχές, ώστε να ολοκληρώσουν το προϊόν τους. Αυτό όμως θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου ειδικά για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη πως η Μεσόγειος έχει πληθώρα από αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Πλέον οι επιστήμονες συμφωνούν πως οι αγρότες της περιοχής της Μεσογείου σταδιακά πρέπει να καταλάβουν ότι και η πιο απλή απόφασή τους μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες μέσα στη νέα απρόβλεπτη κλιματική συνθήκη.