ΙΝΙΣΚΙΜ ΟΥΜΑΑΠΙ: ΤΟ ΣΤΟΟΥΝΧΕΤΖ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Χτισμένος από αρχαίους ιθαγενείς, τα λεγόμενα Πρώτα Έθνη, θεωρείται ιερός, ο ιατρικός τροχός Ινίσκιμ Ουμάαπι στην Αλμπέρτα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, παλαιολιθικής εποχής.

Το μνημείο βρίσκεται σε έναν ανεμοδαρμένο λόφο μακριά από κάθε σημάδι πολιτισμού. Αποτελείται από μια κεντρική πέτρα που περιβάλλεται από 28 ακτινοβόλες πέτρινες γραμμές που περικλείονται από έναν άλλο μεγάλο δακτύλιο από πέτρες διαμέτρου 27 μέτρων. Ο κοντινός οικισμός Μπλάκφουτ έχει πολλά ονόματα γι 'αυτό, αλλά το σημερινό κοινά αποδεκτό όνομα είναι Ινίσκιμ Ουμάαπι , που σημαίνει "το βουβάλι που αποκαλεί τις πέτρες ιερό τόπο". 

Οι Ευρωπαίοι άποικοι ονόμασαν τον πέτρινο κύκλο ως ''ο ιατρικός τροχός του Μέιγορβιλ'', από το ταχυδρομείο και το γενικό κατάστημα Μέιγορβιλ που κάποτε ήταν κοντά. Οι άποικοι ονόμασαν αυτές τις κατασκευές ιατρικούς τροχούς επειδή μοιάζουν με τροχούς βαγονιών και θεωρούνται ιεροί τόποι από τους ιθαγενείς. Ανεξάρτητα από το όνομά τους, αυτά τα αινιγματικά γεωγλυφικά καλύπτονται από μυστήριο – το Ινίσκιμ Ουμάαπι περισσότερο από κάθε άλλο.

Οι ιατρικοί τροχοί είναι διάσπαρτοι στις βόρειες πεδιάδες, στη Μοντάνα, το Ουαϊόμινγκ, το Σασκάτσουαν και την Αλμπέρτα, αλλά ο Ινίσκιμ Ουμάαπι είναι ο παλαιότερος γνωστός στον κόσμο. Αρχαιολογικές μελέτες εκτιμούν ότι ο αρχαίος πέτρινος κύκλος λειτουργούσε ως ηλιακό ημερολόγιο θρησκευτικού χαρακτήρα και είναι περίπου 5.000 ετών – χρονολογείται περίπου την ίδια εποχή με την πρώτη φάση κατασκευής του Στόουνχετζ στην Αγγλία – ενός ακόμα αρχαίου μυστηριώδους πέτρινου κύκλου, ο οποίος απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα και ένας ωκεανός το χωρίζει από το Ινίσκιμ Ουμάαπι . 

Σε αντίθεση με το Στόουνχετζ, το Ινίσκιμ Ουμάαπι δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Περιβάλλεται από δημόσια γη και βρίσκεται σε έναν ψηλό λόφο. Ένας λαβύρινθος από ανώμαλους χωματόδρομους, χωρίς πινακίδες σήμανσης, οδηγεί στον ιερό χώρο. Σε μια καθαρή μέρα, μπορείτε να δείτε για περίπου 100 χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση όταν στέκεστε μέσα στον κύκλο. Λίγο πιο πέρα υπάρχει, ένα μουσείο και ένα αξιοθέατο αφιερωμένο στην προώθηση και τη διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων του Έθνους Σικσίκα.

Το βιβλίο Stone by Stone: Exploring Ancient Sites on the Canadian Plains αποτελεί τον απόλυτο οδηγό καθώς κατευθύνει τους αναγνώστες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν, περιοχές με μοναδικό φυσικό τοπίο και μυστηριώδη αρχαιολογικά σημεία.