ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Ένα μικροσκοπικό χωριό της Ουαλίας που βρίσκεται ανάμεσα στο Εθνικό Πάρκο Σνοουντόνια και τη Θάλασσα της Ιρλανδίας, απειλείται να εξαφανιστεί. Το Φέρμπερν των 700 κατοίκων βρίσκεται σε χαμηλή τοποθεσία και είναι ευάλωτο σε πλημμύρες από πολλές πηγές: τη θάλασσα, μια κοντινή εκβολή καθώς και την απορροή ποταμού που ρέει από τους λόφους. Το συγκεκριμένο χωριό έχει αναγνωριστεί από τους αρμόδιους φορείς ότι βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο μελλοντικών πλημμυρών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως σε 30 χρόνια το χωριό δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμο. Το αποδίδουν αυτό σε διάφορους παράγοντες: την επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας (ίσως και ένα μέτρο), την αυξημένη πιθανότητα σοβαρών καταιγίδων που προκαλούνται από τις νέες κλιματικές συνθήκες και τα μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά που περιβάλλουν το χωριό.

Πρόσφατα ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των πλημμυρών στην Ουαλία, δαπάνησε 9 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 3 χιλιομέτρων ειδικού ενισχυμένου σκυροδέματος άμυνας για την προστασία περισσότερων από 400 ακινήτων στο Φέρμπερν από καταιγίδα, υπερχείλιση και πλημμύρες. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε και η επανασχεδίαση των εκροών, όπου ρέει το νερό, των ποταμών Χέντολ και Μόρφα. Η υπεράσπιση του Φέρμπερν από τις πλημμύρες απαιτεί συνεχή συντήρηση, με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται σε περίπου 25 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο φορέα, με την ανάγκη για νέα έργα (που θα ανεβάσουν και άλλο το ετήσιο κόστος συντήρησης) να είναι επιτακτική. Και πάλι, όμως, δεν μπορεί η απειλή να εξαλειφθεί.

Με το οικονομικό κομμάτι να αποδεικνύεται δυσβάσταχτο και χωρίς να δίνει μια οριστική λύση, το συμβούλιο του ευρύτερου γεωγραφικού/διοικητικού τομέα σχεδιάζει να μεταφέρει ολόκληρο το χωριό, αποσυναρμολογώντας όλα τα σπίτια, δρόμους, καταστήματα. Στη κατεύθυνση αυτή υπάρχουν προτάσεις αγοράς ενός μεγάλου οικόπεδο γεωργικής γης, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινηθούν στο μέλλον και σε συνδυασμό με τις κρατικές αποζημιώσεις ιδιοκτησίας, να χτίσουν εκεί. 

Οι χωρικοί όμως είναι εξαγριωμένοι με τον σχεδιασμό να εγκαταλείψουν το χωριό και αρνούνται να δεχτούν ότι θα αναγκαστούν να αφήσουν πίσω τα σπίτια και την κοινότητα τους. Ζητούν περισσότερα χρήματα από το κράτος καθώς και νέες πιο πολλές και μεγαλύτερες κατασκευές από σκυρόδεμα. Κατασκευές ειδικές που χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν τη δύναμη των εισερχόμενων κυμάτων και να αποτρέψουν τη διάβρωση των ακτών.

Οι ειδικοί για το κλίμα λένε ότι και άλλες παράκτιες κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα και ότι η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα σχέδια για να στηρίξει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. 

Η εύρεση λύσεων για να βοηθηθούν άτομα που θα χάσουν τα σπίτια τους γίνεται ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.