Η ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Μια βιώσιμη και επεκτάσιμη τεχνολογία ζύμωσης αερίων μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα από τις βιομηχανικές εκπομπές σε μια πρωτεΐνη για τη διατροφή των ζώων.  

Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες, ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής, είναι επίσης απαραίτητες για την παραγωγή ζωοτροφών. Λιγότερο γνωστό είναι το δυσάρεστο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης που ταΐζουμε τα ζώα στην Ευρώπη οδηγεί σε αποψίλωση των δασών και σε γενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αποδέσμευση αερίων, σπατάλη νερού, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και το συχνό πλέον φαινόμενο της όξινης βροχής).

H επιστήμη της βιοτεχνολογίας μέσω start-up βρήκε εφαρμογή σε μια διαδικασία βιοχημικού μετασχηματισμού που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σκόνη πλούσια σε πρωτεΐνες για να τρώνε τα ζώα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που καθορίζονται από τη βιομηχανία ζωοτροφών και με προηγμένη ρομποτική, αυτή η εφαρμογή στοχεύει να βελτιώσει περαιτέρω το διατροφικό προϊόν με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Η διαδικασία deep branch, όπως λέγεται, μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σκόνη, η οποία έχει περίπου 70% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τη φυσική σόγια, η οποία έχει περίπου 40%.

Η γεωργία σόγιας οδηγεί στην αποψίλωση των δασών, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την απώλεια οικοτόπων. Συνολικά, η παραγωγή τροφίμων διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στις κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας, καθώς πλέον και στην κλιματική μετανάστευση, αφού χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί.

Αυτή η τεχνολογική βάση μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε προϊόντα με δραματικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από άλλα προϊόντα στην αγορά. Είναι ένα βήμα προς την πράσινη στροφή του πλανήτη. Θα χρειαστούν περισσότερες, γρηγορότερες πράξεις και με χαρακτηριστικό την υπομονή και την αποφασιστικότητα.