Η ετήσια αύξηση των επισκεπτών σε δημοφιλή θέρετρα δημιουργεί περιβαλλοντικές σπαζοκεφαλιές στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Και ενώ ο τουρισμός μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας στους τόπους αυτούς, όμως έχει παράπλευρο κόστος.
Μπορεί το φαινόμενο να βρέθηκε σε ύφεση κατά τη πανδημία, ωστόσο αποκτά και πάλι ακόμα πιο δυναμική μορφή. Η περίοδος των διακοπών είναι ξανά σε πλήρη εξέλιξη καθώς οι τουρίστες επιστρέφουν για να απολαύσουν τις εκπληκτικές παραλίες και την εντυπωσιακή θέα των νησιών. Μια συσσωρευμένη εισροή επισκεπτών ασκεί πίεση στο τοπικό περιβάλλον, τα συστήματα μεταφορών και τις υποδομές και δημιουργεί προκλήσεις και για την τοπική κοινότητα. Το ζήτημα σε πολλά μέρη δεν είναι στην πραγματικότητα ο υπερβολικός τουρισμός, αλλά η υπερβολική συγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές.
Πλέον πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνονται στη βελτίωση ή λύση των ζητημάτων αυτών. Ειδικά στον τομέα της μετακίνησης λαμβάνουν χώρα μελέτες που χρησιμοποιούν έξυπνους αισθητήρες για να παρακολουθούν πώς και πότε μετακινούνται οι επισκέπτες, βοηθώντας στον εντοπισμό του τι μπορεί να χρειαστεί για να μετακινηθούν οι άνθρωποι προς πιο πράσινες επιλογές μεταφοράς. Μπορεί να υπάρξει μια πολύ σαφής ευκαιρία για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του παραδοσιακού τουρισμού και των τοπικών μεταφορών.
Υπάρχουν νέα προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό ξενοδοχείων σχετικά με την καθοδήγηση των τουριστών όπου μπορούν να νοικιάσουν και να οδηγήσουν ποδήλατα. Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση ευκαιριών σταυροειδών πωλήσεων μεταξύ διαφορετικών επιλογών μεταφοράς, για παράδειγμα, προσφέροντας εκπτώσεις σε τουρίστες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Νέα δρομολόγια λεωφορείων προς αγροτικούς προορισμούς με σαφέστερες πληροφορίες για τους τουρίστες σχετικά με το πού να επιβιβαστούν και να αποβιβαστούν ήδη λειτουργούν στην Κύπρο, στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου, στα Κανάρια νησιά και στις Βαλεαρίδες νήσους. Τοποθετήθηκαν επίσης σχάρες ποδηλάτων σε λεωφορεία για να επιτρέψουν στους τουρίστες να συνδυάσουν στοχευμένες επισκέψεις σε αγροτικές τοποθεσίες με κάποια ενεργή περιπέτεια για αυτούς.
Μέσω αυτών των πιλοτικών ενεργειών πιθανότατα θα μπορέσουν να καταλάβουν ευκολότερα την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου σε σχέση με μια πολύωρη αναμονή σε κάποιο δημοφιλές αξιοθέατο. Παράλληλα σκοπός της κίνησης αυτής είναι να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών οι αγροτουριστικοί αυτοί προορισμοί, προσφέροντας συνάμα αυτές τις γεμάτες εμπειρίες στους τουρίστες και δημιουργώντας μια ανθεκτική τοπική οικονομία.
Ίσως θα μπορούσαν, λοιπόν, οι διακοπές να είναι πιο πράσινες καθώς δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες, στις μέρες μας, που αναζητούν τρόπους για να ταξιδέψουν πιο υπεύθυνα και βιώσιμα. Οι διακοπές της πράσινης κουλτούρας αναδύονται σταδιακά ως σημαντικός παράγοντας ενώ στην εξίσωση αυτή προστίθεται δυναμικά η στόχευση της διεύρυνσης του τρόπου αντίληψης της πολιτιστικής κληρονομιάς.