ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΧΩΡΙΟ



Έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς εικαστικούς και συγγραφείς καθώς και σκηνικό φωτογραφήσεων οίκων μόδας και πλατό κινηματογραφικών φιλμ, το ιδιόκτητο χωριό Κλόβελι στην Μεγάλη Βρετανία.

Στην ακτογραμμή της νοτιοδυτικής Αγγλίας, σε αυτό το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό η μοναδική πρόσβαση γίνεται μέσω του κέντρου επισκεπτών, το οποίο χρεώνει είσοδο 9 και 5 ευρώ για ενήλικες και παιδιά, αντίστοιχα.

Τον 11ο αιώνα καταγράφεται το Κλόβελι στο πρώτο δημόσιο αρχείο της Αγγλίας, ως ιδιοκτησία του στέμματος, ώσπου το 1983 το χωριό περνάει στα χέρια του Τζον Ρους καθώς το κληρονόμησε από την κόμισσα μητέρα του. Από τότε ως σήμερα το συνονθύλευμα από μουχλιασμένα πέτρινα κτίρια έγινε ένας ζωντανός οργανισμός. Μάλιστα όποιος επιθυμεί μπορεί να  παραμείνει μόνιμα στο χωριό με σπίτι που του δίδεται με μοναδική προϋπόθεση να ζει εκεί με πλήρη απασχόληση.

Η μετακίνηση εντός του χωριού είναι είτε πεζή είτε με έλκυθρο (λόγω της μορφολογίας του εδάφους). Εκεί δεν υπάρχουν αλυσίδες καταστημάτων, ούτε θόρυβοι από την κυκλοφορία, ούτε φωτορύπανση. Αντίθετα, υπάρχουν λιθόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένα εξοχικά σπίτια, μικρές βάρκες που αναπηδούν στην πέτρινη αποβάθρα του 14ου αιώνα, μέλισσες και πεταλούδες που τρέφονται με λουλούδια και, σχεδόν παντού, ο ήχος, οι μυρωδιές και η θέα του Ατλαντικού.

Στο Κλόβελι ζουν περίπου 300 άνθρωποι. Το χωριό περιλαμβάνει 700 στρέμματα δασικής έκτασης, τρία μεγάλα αγροκτήματα, μικρό λιμάνι, σχολείο, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, πριονιστήριο, διάφορα καταστήματα ακόμη και ένα μουσείο. Περίπου 80 εργαζόμενοι τα κρατούν όλα αυτά φέρνοντας στο τόπο τους, καραβάνια επισκεπτών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά και η διοργάνωση αξιόλογων φεστιβάλ.

Μια πραγματικά δραστήρια κοινότητα κατοίκων, η οποία ζώντας ποιοτικά, δημιουργεί και παράγει, κατατάσσοντας το τόπο της ως σημείο αναφοράς στον αγροτουριστικό τομέα.