ΟΙ ΜΟΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΑΚΑΜΑ

Οι κάτοικοι (Τσιντσόρος) της ερήμου Aτακάμα της Χιλής υπήρξαν οι πρώτοι που μουμιοποίησαν τους νεκρούς τους πριν από 7000 χρόνια.

Στο πιο ξηρό μέρος της Γης, έχουν βρεθεί μούμιες που χρονολογούνται πριν από την εποχή των Αιγυπτίων κατά 2000 έτη. Έτσι, ενώ οι Αιγύπτιοι μπορεί να είναι ο πιο διάσημος πολιτισμός σχετικά με τη μουμιοποίηση των νεκρών τους, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν οι πρώτοι που το έκαναν.

Τα λείψανα εκατοντάδων από αυτούς τους θαλάσσιους κυνηγούς που έζησαν στην ακτή του Ειρηνικού από το 5550 π.Χ. έως το 900 π.Χ., μόλις το 2021 εγγράφηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco για την τεράστια αρχαιολογική αξία που παρέχουν καθώς όχι μόνο αποκαλύπτουν τις λεπτομερείς ταφικές πρακτικές του αρχαίου πολιτισμού, αλλά προσφέρουν και μια εικόνα για τις κοινωνικές και πνευματικές δομές της σπουδαίας αυτής κοινότητας. 

Μάλιστα η μουμιοποίηση δεν προοριζόταν μόνο για την ανώτερη τάξη της κοινωνίας (όπως ήταν για τους Αιγύπτιους) αλλά ήταν μια ιεροτελεστία για όλους. 

Μια ανεκτίμητη πανάρχαια τέχνη προ-κεραμικής νεολιθικής περιόδου, αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημόνων διαφορετικών κλάδων καθώς και μια μεγάλη νεκρόπολη τόπος έλξης αρκετών επισκεπτών.