ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στο αυτόνομο νησί της Σαρδηνίας οι βοσκοί παράγουν το κάζου μάρτζου, ένα τυρί που θεωρείται το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο. 

Το κάζου μάρτζου παρασκευάζεται αποκλειστικά στην περιφέρεια της Σαρδηνίας. Το τυρί περιέχει ζωντανά σκουλήκια και αποτελεί μέρος της τροφικής κληρονομιάς του τόπου. Το κάζου μάρτζου είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται ως τοπικό προϊόν, ωστόσο από το 1962 έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση (και μετέπειτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση) λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα. Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ντόπιους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την αρχαία γαστρονομική παράδοση τους. Μάλιστα καταναλώνεται κυρίως σε γάμους και γιορτές με τη συνοδεία τοπικού ψωμιού και δυνατού τοπικού κόκκινου κρασιού.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι αφροδισιακό. Άλλοι επιμένουν πως είναι βλαβερό για την υγεία, καθώς τα σκουλήκια μπορούν να επιβιώσουν από το μάσημα και να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως διατρήσεις στο έντερο. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως αυτή η...λιχουδιά θεωρείται από τους λάτρεις μη ασφαλής για κατανάλωση όταν τα σκουλήκια στο τυρί έχουν πεθάνει. 

Το συγκεκριμένο τυρί ανήκει στην οικογένεια πεκορίνο και αποτελείται από πρόβειο γάλα. Μετά τη ζύμωση, το τυρί αφήνεται να αποσυντεθεί(!) με τη βοήθεια της πεπτικής δράσης των προνυμφών μύγας, που εισάγονται στο τυρί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Λόγω της δράσης των προνυμφών, το τυρί περιγράφεται ως όξινο με αλευρώδη υφή.

Στη συνέχεια, ο τυροκόμος ανοίγει την κορυφή (η οποία είναι σχεδόν ανέγγιχτη από σκουλήκια) για να βγάλει μια κουταλιά από την κρέμα που έχει δημιουργηθεί. Ορισμένοι ντόπιοι το περιστρέφουν μέσα σε φυγόκεντρο για να αναμείξουν τα σκουλήκια με το τυρί. Άλλοι το προτιμούν ως έχει, απολαμβάνοντας την αυθεντική γεύση και υφή του. Έχει έντονη γεύση, που αφήνει μια πικάντικη επίγευση στο τέλος, η οποία  παραμένει για ώρες.

Το χρονικό διάστημα της παρασκευής του είναι συνήθως κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Καλή σας όρεξη.