ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΤΥΡΙ ΤΟΥ


Ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος στη Βρετανία να χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός μόνο γενικού τυριού που ονομαζόταν ''Κυβερνητικό Τσένταρ''.

Η εντολή αυτή υπήρξε κομβική, ώστε να υπάρχει αυτό το πολύτιμο αγαθό σε κάθε νοικοκυριό σε μια περίοδο ακραίας έλλειψης τροφίμων στη χώρα. Μάλιστα το εν λόγω τσένταρ προωθήθηκε τόσο σε σημείο που αντικατέστησε το (υπό εξαφάνιση) κρέας στο τραπέζι των Βρετανών. Η στοχευμένη προώθηση της συγκεκριμένης τροφής από το Υπουργείο Τροφίμων στηρίχθηκε στο τρίπτυχο ''προστασία από μολύνσεις-συμπυκνωμένη ενέργεια-όραση σε βαθύ σκότος''. Η αποδοχή του προγράμματος από την κοινωνία ήταν τέτοια, ώστε κράτησε πρόσθετα δέκα χρόνια, από τη λήξη του πολέμου.

Πίσω από αυτό το γεγονός κρύβεται η ιστορία ενός χωριού. Ενός χωριού που έχασε το τυρί του. Στο χωριό Τσένταρ πλέον κανείς δεν έφτιαχνε το παραδοσιακό τυρί, το τσένταρ, αφού οι ποσότητες του γάλακτος δεσμεύονταν από τη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα η μείωση των τυροκόμων της περιοχής από περίπου τέσσερις χιλιάδες σε μόλις εκατό.

Γενικά η περιοχή είχε την εύνοια από την εποχή του Ερρίκου του Β' με το τυρί σχεδόν πάντα να έχει προπωληθεί στην βασιλική αυλή, πριν καν την παρασκευή του.

Το χωριό είναι ένα μέρος με φαράγγια και σπηλιές που οι αγρότες χρησιμοποίησαν για να διατηρούν το γάλα δροσερό τις ζεστές μέρες. Ο μύθος για τη γέννηση του ομώνυμου τυριού θέλει μια κοπέλα που είχε αρμέξει γάλα να έχει ξεχάσει το δοχείο σε μια από τις σπηλιές. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε ότι το γάλα είχε πήξει και είχε τη σημερινή μορφή του τσένταρ. 

Ιστορικά η προέλευση του τσένταρ χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όταν οι ντόπιοι τυροκόμοι εφάρμοσαν μια διαδικασία γνωστή ως ''ζεμάτισμα'', δηλαδή τη θέρμανση του τυροπήγματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι το επίπεδο υγρασίας ενός τυριού είναι αυτό που το κάνει φθαρτό, το ζεμάτισμα επέτρεψε στο τσένταρ να διαρκέσει περισσότερο.





Σήμερα το τυρί τσένταρ λόγω της ευρείας παρασκευής του σε παγκόσμια κλίμακα δεν τίθεται υπό καθεστώς ΠΟΠ, ωστόσο μετά από χρόνια προσπαθειών στην ευρύτερη περιοχή του ομώνυμου χωριού δόθηκε μόνο σε 14 παραγωγούς να έχουν άδεια να χρησιμοποιούν την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (2007) "West Country Farmhouse Cheddar". Το τυρί πρέπει να φτιάχνεται σε αγροκτήματα της ευρύτερης επαρχίας από το τοπικά παραγόμενο γάλα και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής του (Cheddaring). Πρέπει να ωριμάζει στην περιοχή και να πωλείται με ελάχιστη ωρίμανση 9 μηνών.