ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ

Το Χονγκ Κονγκ είναι η πρωτεύουσα των ουρανοξυστών. Στο Χόνγκ Κόνγκ σε κάθε κατεύθυνση υπάρχουν αμέτρητα πολυώροφα κτίρια που στοιβάζονται δίπλα-δίπλα, συγκεντρωμένα, σαν μια πραγματική τεράστια έκδοση του παιχνιδιού tetris.

Στην πραγματικότητα, το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί περισσότερους από 1.500 ουρανοξύστες άνω των 100 μέτρων σε ύψος.

Με περιορισμένη προσφορά γης, η ανέγερση προς τα πάνω είναι η μόνη επιλογή του πολυσύχναστου και υποτροπικού Χονγκ Κονγκ. Αλλά σε έναν κόσμο που ανταποκρίνεται στην κλιματική κρίση, οι πανύψηλοι ουρανοξύστες που χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και υλικών για την κατασκευή και τη λειτουργία μπορεί να φαίνονται όλο και περισσότερο εκτός τόπου - ιδιαίτερα δεδομένου ότι το ίδιο το Χονγκ Κονγκ έχει θέσει ως στόχο να είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050. Για να σκεφτούμε την ιδιαιτερότητα είναι παρόμοιο project με αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για πλήρη απαλλαγή τους από τη χρήση πετρελαίου στα επόμενα έτη.

Σημάδια ελπίδας υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού, είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης, ο οποίος τυγχάνει να είναι και το ψηλότερο πράσινο κτίριο.

Μέσα στο κτίριο των 118 ορόφων, εγκαθίσταται ένα δίκτυο αισθητήρων, συχνά ασύρματο, σε διάφορες μορφές και εξοπλισμό, όπως φωτισμός, ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες και κλιματιστικές μονάδες. Αυτό το δίκτυο παρέχει μεγάλες ποσότητες δεδομένων που επιτρέπουν την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Ενημερωμένη από τα δεδομένα, η ομάδα διαχείρισης ακινήτων είναι σε θέση να κλείσει ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως φώτα, ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες όταν δεν χρειάζονται, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Με έξυπνες συσκευές ενσωματωμένες στα συστήματα διαχείρισης αέρα του κτιρίου, η υπεύθυνη ομάδα του ουρανοξύστη είναι σε θέση να παρακολουθεί κάθε όροφο σε πραγματικό χρόνο για να δει τη θερμοκρασία, τα επίπεδα των ρύπων και πόση ενέργεια ψύξης χρησιμοποιείται. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να ελέγχει τη διανομή αέρα σε διαφορετικά πατώματα γραφείων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω την ενεργειακή χρήση του κτιρίου.

Μεταξύ των σχεδίων τους για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου είναι να κάνουν καλύτερη χρήση του γυάλινου εξωτερικού κτιρίου με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας. Η ανάπτυξη βλάστησης κάτω από τα ηλιακά πάνελ βοηθά στην ψύξη τόσο του κτιρίου όσο και των ηλιακών πάνελ παραπάνω. Επίσης χρησιμοποιούν τους ανέμους που κινούνται σε ένα τόσο ψηλό κτίριο με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην οροφή.

Και για του λόγου του αληθές, ανάμεσα στα σχέδια και στον εξοπλισμό, στα χρόνια λειτουργίας του, ο εν λόγω ουρανοξύστης έχει περιορίσει τον άνθρακα κατά 10.000 τόνους ενώ το κέρδος από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει το εκατομμύριο σε δολάρια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τον άνθρακα ως το 2030, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει θέσει στόχο να μειώσει την ένταση άνθρακα της τροφοδοσίας της πόλης κατά περίπου 65-70%, αλλάζοντας από άνθρακα σε φυσικό αέριο και αγοράζοντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από την Κίνα. Απώτερος στόχος είναι το 2050 με μηδέν ρύπους και αυτό πετυχαίνεται με ολοένα παρόμοιους ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν ή αλλάζουν, μέσω κινήτρων οικονομικών και μη, από το πολύ φιλόδοξο Πρόγραμμα Αξιολόγησης Πράσινων Κτιρίων της Κίνας.