TOKAI MARU

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων σήμερα και ως έθνος η θύμηση πάει στην μεγαλύτερη υποδοχή προσφύγων δηλαδή από την Σμύρνη. Με το λιμάνι του Πειραιά να έχει καθοριστικό ρόλο αφού αγκάλιασε χιλιάδες Έλληνες της Ιωνίας. Τότε που ο σκοτεινός ρόλος του συστήματος Βενιζέλου στην Ιωνία ουσιαστικά υπήρξε συνεργός στην βίαιη εκδίωξη  Ελλήνων από τις πανάρχαιες εστίες τους.

Όπως σε κάθε τραγωδία υπάρχει και μια άγνωστη ιστορία θάρρους και ανθρωπιάς. Μάλιστα υπήρξε αναγνώριση αυτής της μυστηριώδους ιστορίας από επίσημο φορέα, τον Δήμο Θεσσαλονίκης με επίσημη τελετή έγερσης μνημείου υπό την παρουσία του Δημάρχου και του Ιάπωνα πρόξενου.

Ο μύθος αναφέρει ότι το ιαπωνικό εμπορικό Τοkai Maru με τον άγνωστο ακόμα και σήμερα, πλοίαρχο, βρέθηκε στον κόλπο της Σμύρνης τις ημέρες που "βγήκαν στην αποβάθρα για βόλτα" οι Έλληνες και αφού δεν έδωσε σημασία στις προσταγές βρετανικών πλοίων καθώς και στις απειλές κεμαλικών αξιωματικών ώστε να αποχωρήσει, προχώρησε στην ρίψη όλων των εμπορευμάτων του και πλησίασε το καιόμενο λιμάνι σώζοντας κάτι λιγότερο από χίλιες ψυχές Ελλήνων και Αρμενίων. Ο τολμηρός καπετάνιος κατέστησε σαφές σε όλους ότι οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρους του πλοίου θα σήμανε προσβολή της ιαπωνικής σημαίας και κατεπεκτασην της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, και έτσι όσο το δυνατόν απρόσκοπτα έφτασε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στον Πειραιά που εκεί αποβίβασε τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων.

Η ιστορία έγινε και ταινία animation στην Ιαπωνία.