DOOMSDAY

Με σχεδιαγράμματα, πίνακες, αριθμούς, αλγόριθμους, μελέτη και κατανόηση ιστορίας και δεδομένων παρόντος καθώς και όσο το δυνατόν πρόβλεψη μέλλοντος, οι εμμονικοί ειδικοί κατέληξαν στην ύπαρξη δυο, σχετικά, ισχυρών σεναρίων όσον αφορά την παράνοια που λέγεται τέλος του κόσμου ή γνωστότερα ως doomsday.

Τώρα, με τον όρο ισχυρό σενάριο θεωρούμε την πιθανότητα περίπου ενός τοις εκατό ώστε να συμβεί. Φυσικά δεν είναι αμελητέο ποσοστό στην απεραντοσύνη των αριθμών αλλά όχι και τόσο πιθανό όσο νομίζουν ορισμένοι. Αυτούς τους περίεργους τύπους θα τους δούμε πιο μετά στο κείμενο.

Μα να σταθούμε στα σενάρια. Οκ ξέρουμε τρομοκρατία, οικονομική κατάρρευση, πυρηνικός πόλεμος, οικολογικό ατύχημα και φυσική καταστροφή δεσπόζουν σε διάφορες παρεμφερείς αναλύσεις. Οι αυστηρότεροι νόμοι, η νόμιμη παρακολούθηση, o μεγαλύτερος κρατικός έλεγχος περιορίζουν ισχυρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης έκτασης κυρίως στο δυτικό κόσμο με αποτέλεσμα και να συμβεί κάτι να μπορεί άμεσα να ξεπεραστεί. Γιατί είναι διαφορετικό 50 νεκροί στο Όστιν vs 600 στο Μογκαντίσου. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση μείζονος οικονομικής κρίσης με τις μεγάλες οικονομίες να είναι προετοιμασμένες για κλίμακα κρίσης λίγων εβδομάδων ίσως. Ακόμα και ο πυρηνικός πόλεμος αρχίζει να διαγράφεται η πιθανότητα του για το εγγύς μέλλον βλέποντας κάποιος την συμπεριφορά προσέγγισης της Βόρειας Κορέας στις Η.Π.Α του Τράμπ! Στο τέλος τυχόν φυσικές καταστροφές θα περιοριστούν σε τοπικές ζώνες εκτός βέβαια και αν εκραγεί ολόκληρο το-ανενεργό-Γέλοουστοουν ή ανοίξει το CERN και μας καταπιεί ... τότε δε θα προλάβουμε να πούμε ούτε "γειά χαρά". Ακόμα και στην extreme περίπτωση μετεωρίτη θα υπάρξουν οι τεχνολογίες και οι λύσεις που θα περιορίσουν την ζημιά.

Οπότε τί μένει; το ένα ιατρικής φύσης και άλλο επιστημονικής φαντασίας. Μεγάλη ανησυχία η μη αποτελεσματικά γρήγορη αντιμετώπιση τυχόν φονικού ιού και η επίσκεψη των μακρινών συγγενών μας aka εξωγήινοι. Τα δυο αυτά σενάρια φέρονται ως ισχυρά όχι μόνο λόγω πιθανότητας πραγματοποίησης αλλά ίσως κυρίως εξαιτίας μικρών αντανακλαστικών από τις κυβερνήσεις και όχι μόνο. Τυχόν φονικός ιός με καλπάζουσα μορφή, θα εκμηδενίσει τις ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλώντας παράλληλα φόβο και βία. Η πιθανότητα να συμβεί; Κάτι στυλ τρελές αγελάδες, κάτι πειράματα με λιγότερους ηθικούς φραγμούς, κάτι η"γνωστη-άγνωστη"  δράση φαρμακευτικών κολοσσών με άμεσους δεσμούς με τις εκάστοτε ισχυρές κυβερνήσεις δεν κάνει απαγορευτική την ποσόστωση συμβάντος.

Το έτερο ακραίο σενάριο επίσκεψης, εισβολής ή και εγώ δε ξέρω τι άλλο, από προηγμένους εξωγήινους, ξέρετε αυτούς που "διπλώνουν" τον χωροχρόνο,  προκαλεί σύγχυση σχετικά με τα κίνητρα της κίνησης αυτής. Είναι δεδομένο ότι τέτοιο περιστατικό θα προκαλέσει πλήρη ρίξη όλων των κοινωνικοπολιτικών δομών καθώς και οποιασδήποτε θεωρίας από θρησκεία έως συστήματα οικονομίας κ.ο.κ. . Πιθανότητα υλοποίησης; Ότι ξέρεις, ξέρω. Προφανώς και οι ειδικοί αναλυτές χρησιμοποιούν αντίστροφα μαθηματικά με την σκέψη του ότι τόσος-χωρίς όριο-χώρος είναι ανέφικτο να μην υπάρχουν άλλοι νοήμονες τύποι στην απεραντοσύνη. Το κόλλημα είναι το contact, η επαφή δηλαδή, βάσει των απίστευτα μεγάλων αποστάσεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για doomsday preppers

Με αυτές τις απλοϊκές σημειώσεις ορισμένοι συνάνθρωποι μας, λίγο πιο πλούσιοι, βασικά κάτι εκατομμυριούχοι-δισεκατομμυριούχοι, έχουν εντρυφήσει περισσότερο και έχουν προχωρήσει την γνώση τους σε πράξεις. Ναι, υπολογίζεται πως περίπου έξι χιλιάδες από αυτούς, γνωστά ονόματα, έχουν επενδύσει ουκ ολίγα λεφτά σε καταφύγια για τέτοιες περιπτώσεις. Καταφύγια για αυτούς και τις οικογένειες τους, ε και για κάποιους φίλους και γνωστούς.

Είναι λογικό η κεντρική δραστηριότητα λόγω οικονομικής ευρωστίας και προσφάτου παρελθόντος  (σσ.Ψυχρός Πόλεμος) και με την παράλληλη οικονομική έναρξη αρκετών εταιρειών με αποκλειστική αρμοδιότητα την κατασκευή πολυτελών καταφυγίων, να εντοπίζεται στις ΗΠΑ. Το όλο σκηνικό υποβοηθά και η πώληση των πυρηνικών καταφυγίων από τον αμερικανικό στρατό. Μάλιστα ο κύκλος εργασιών των παραπάνω επιχειρήσεων, παρουσιάζει τέτοιο αύξοντα αριθμό ώστε κάποιες από αυτές να αγγίζουν 300% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα καταφύγια αυτά εκτός από την πολυτελή διαρρύθμιση και διακόσμηση παρέχουν στους πελάτες άρτια συστήματα παροχής νερού από το υπέδαφος μέσω ειδικών φίλτρων καθώς και παροχής αέρα πάλι μέσω ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού σε οποιαδήποτε περίπτωση μόλυνσης του αέρα. Η αυτονομία ενεργείας του φρουρίου σου είναι δεδομένη διότι εκμεταλλεύεται ήλιο και άνεμο. Ακόμα προσφέρονται και κάποια πρόσθετα πακέτα, όπως τρόφιμα για την χρονική διάρκεια που εσύ θες να επιλέξεις, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο σου έρθει στο νου.

Αν θες να διαθέσεις περισσότερα χρήματα σου φτιάχνουν γυμναστήριο, σπα, ιδιωτικό σινεμά ακόμα και υπόγειο πάρκινγκ που χωράει από αυτοκίνητο έως γιοτ! Το κόστος για ένα νορμάλ αποκούμπι ασφάλειας φθάνει γύρω στα 150χιλιάδες ευρώ. Τώρα αν θες να έχεις όλα τα άνωθεν θα χρειαστείς γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Εταιρεία στο Τέξας έχει ξεκινήσει ένα hotburning project που περιλαμβάνει πολλαπλά υπόγεια διαμερίσματα με υπόγειο σύστημα τραμ ενώ θα υπάρχουν game areas, εστιατόρια, κολυμβητήριο και διαφορά μαγαζιά με υπαλλήλους της εν λόγω επιχείρησης. Δηλαδή μια ιδιωτική υπόγεια κοινότητα με διπλό σκοπό να εξελίσσεται συνεχώς ποιοτικά και ποσοτικά.

Αν θες να μπεις περισσότερο στο κλίμα και να εθιστείς ξεκίνα με την ταινία-μνημείο στις villagecinema νύχτες μου, την doomsday (2008) και με την σειρά του πολυβραβευμένου national geographic την doomsday preppers. Συνέχισε σεμνά και ταπεινά και μην δίνεις σημασία στα πειράγματα. Ίσως είσαι ο επόμενος "Νώε" του παραμυθιού.