ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ASTROSCALE

Εκατομμύρια.... Για την ακρίβεια 170εκατομμύρια σκουπίδια βρίσκονται στην γήινη τροχιά και γυρνάνε με ταχύτητα 40χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Σιγά τα αυγά. Ούτε να τα δεις, προλαβαίνεις! Αλλά γιατί στη ζωή πάντα υπάρχει ένα αλλά, και κομμάτι ενός εκατοστού από τα σκουπίδια αυτά  αν πετύχει κάποιο δορυφόρο η ζημιά γίνεται και μετά αρχίζουμε και σιχτιρίζουμε το GPS.

       Αποτέλεσμα εικόνας για astroscale

Και εδώ έρχονται και πάλι οι άτιμοι οι σχιστομάτηδες και δίνουν τη λύση αφού έχουν φάει λίγο καρχαρία. Η ιαπωνική Αstroscale, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη (τί σου κάνουν οι φόροι...), ετοιμάζεται να βγάλει τα σκουπιδιάρικα της στη γύρα. Με πρόσχημα ότι αυτά τα κομμάτια από παλιούς δορυφόρους, από κανά κατσαβίδι ενός κοσμοναύτη από εποχής ΕΣΣΔ μέχρι τα ισραηλινά μπουκάλια γάλακτος, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας (εδώ κολλάει το GPS) και πόσο μάλιστα αφού στο επόμενο διάστημα θα λήξουν κάποιοι δορυφόροι και θα ανέβουν περίπου δέκα χιλιάδες νέοι. Η βαθύτερη όμως αιτία, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην επιστήμη είναι τα λεφτά. Τα λεφτά κάνουν τον κόσμο και γυρίζει πόσο μάλλον τα διαστημικά σκουπίδια. Τα απορριμματοφόρα αυτά θα πουληθούν αρχικά σε μεγάλες εταιρείες κινητής/σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Οι δορυφόροι-απορριμματοφόρα της ιαπωνικής εταιρείας που θα βγαίνουν απτο εργαστήριο του Τόκυο θα είναι δύο ειδών. Η πρώτη κατηγορία θα διαθέτει πανίσχυρους μαγνήτες οι οποίοι θα συγκεντρώνουν οτιδήποτε έλκεται. Το δεύτερο είδος θα διαθέτει ένα μεγάλο δίχτυ που θα τυλίγει το αντικείμενο που θα έχει εντοπίσει.

      Αποτέλεσμα εικόνας για astroscale

Και οι δυο τύποι θα διαθέτουν κάμερες και αισθητήρες που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό και διαχωρισμό όλων αυτών των αντικειμένων.

Ο άνθρωπος θα πάει και στον Άρη (btw λογικά έχει πάει και ας μας λένε το αντίθετο) και ακόμα μακρύτερα και γιαυτό  η Γη και ο εν γένει εξώτερος χώρος της πρέπει να προσεχθεί τώρα όσο είναι νωρίς, όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες της Astroscale.

Βέβαια ο όγκος σκουπιδιών αυξήθηκε τόσο διότι το νομικό πλαίσιο ήταν σαθρό και βασιζόταν στον εθελοντισμό και στις καλές προθέσεις των διακρατικών διαστημικών υπηρεσιών όμως εδώ και μια δεκαετία τα Η.Ε. και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία κινούνται στο σωστό δρόμο για μια καθαρή λύση και εδώ έρχεται η τεχνολογία της Astroscale να βοηθήσει με το πρώτο απορριμματοφόρο να πιάνει δουλειά τον Οκτώβριο του 2019.