TUBE HOMES

H λύση για περιοχές με υπερπληθυσμό έρχεται από το "ασφυκτικό" Χόνγκ Κόνγκ και λέγεται tube homes. 

Με συνολικό εμβαδόν τα δέκα τετραγωνικά μέτρα και πέντε μέτρα μήκος με περίπου τρία μέτρα πλάτος έχουμε ιδιοκτησιάρα! Τα νούμερα αυτά μπορεί να φαίνονται μικροσκοπικά αλλά για αυτούς που ζουν στις μεγαλουπόλεις ιδιαίτερα των ασιατικών χωρών είναι cozy.

Με σχήμα κυλινδρικό που παραπέμπει σε αγωγό και σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που εκμεταλλεύεται κάθε σπιθαμή τετραγωνικού. Τύφλα να έχουν τα σαλόνια/μπάνια/δωμάτια της σουηδικής.... οικίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για tube homes

Αποτέλεσμα εικόνας για tube homes


Το κόστος κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 15χιλιαδες ευρώ ενώ ήδη έχουν γίνει κρούσεις στον αρχιτέκτονα James Law και στην εταιρεία του, για μίσθωμα έναντι 500 ευρώ αφού στηθούν σε γειτονιές του Χόνγκ Κόνγκ την ώρα που ο μέσος όρος ενοικίου στη πόλη είναι τα 1700ευρώ για κάτι λίγα τετραγωνικά παραπάνω.

Το πάτωμα και οι τοίχοι είναι με αισθητήρες θερμοκρασίας ενώ το υλικό κατασκευής του είναι άκρως ανθεκτικό. Μάλιστα, έχει ειδικό σύστημα κλιματισμού/εξαερισμού  ενώ έχει προβλεφθεί μέσω ειδικών σωλήνων η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού για οικιακή χρήση.

Με λειτουργίες αυτόματες (από την πόρτα, το μπάνιο, ως τις κρυφές συσκευές κουζίνας) και εγκατεστημένα WiFi και διαφόρων άλλων ασύρματων τεχνολογιών συν την σούπερ δομική προστασία από έντονη βροχόπτωση αποτελεί γερό χαρτί η πατέντα αυτή για την διαπαντός κομποστοποίηση των σπιτιών του μέλλοντος. Του όχι και τόσο μακρινού-αλλά ίσως πολύ κοντινότερου από όσο φαντάζεσαι και φαντάζομαι-μέλλοντος.