ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

Δεύτερη μικρότερη χώρα στο κόσμο αλλά η πλουσιότερη αφού το ένα τρίτο των κατοίκων της είναι εκατομμυριούχοι ενώ μόλις 10χιλιαδες είναι γηγενείς και υπόλοιποι αλλοδαποί.


Το μεγάλο πρόβλημα του Πριγκηπάτου είναι η γη. Η τεράστια ζήτηση κατοικίας στο Μονακό από την ελίτ, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο, ευχάριστο, στους Μονεγάσκους. Αρκεί η σκέψη ότι το περασμένο έτος δεν μπόρεσε να χτιστεί κανένα νέο σπίτι ελλείψει χώρου ελεύθερου. Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων η λύση δόθηκε με μια ψιλοεπένδυση περίπου 2δις€ με επέκταση γης προς τη θαλάσσια ζώνη του.
Αποτέλεσμα εικόνας για monaco



Με επεκτάσεις γης προς τη θάλασσα ανά περιόδους (1880,1955,1960,1970,2002) ο σχεδιασμός για το 2025 στο Portier Cove δίπλα στο πασίγνωστο καζίνο του Monte Carlo είναι αρκετά πρωτοποριακός και φιλόδοξος και αυτό γιατί ουσιαστικά η νέα μαρίνα με εμβαδόν 60000τετραγωνικά μέτρα θα προσφέρει επιπλέον δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένου ενός λόφου και ενός πάρκου ενώ παράλληλα, εδώ είναι το κλειδί, θα χτιστούν χίλιες πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες φυσικά θα γίνουν ανάρπαστες-αν ήδη δεν έχουν αγοραστεί και ας είναι ακόμα στα σχέδια. Μάλιστα οι κατοικίες μόνο, υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν έσοδα της τάξης των 4δις€!


Το project το ανέλαβε η ειδική στο χτίσιμο στη θάλασσα, η γαλλική εταιρεία Βοuygues η οποία ήδη οριοθέτησε το χώρο και ξεκίνησε το πρώτο στάδιο με είδος φράγματος και μετά να αρχίσει να πετάει βράχους στη θάλασσα μέχρι να γεμίσει το μέρος αυτό και έπεται συνέχεια με διάφορα οικολογικά υλικά(εκτυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή)και υποβρύχιες εγκαταστάσεις γύρω από την νέα μαρίνα.


Είναι ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για την Μεσογειακή ακτογραμμή που μελλοντικά θα αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες τέτοιου είδους επεκτάσεις αλλάζοντας μεν την φυσιογνωμία αλλά αποτελώντας όχι μόνο μέρος αναψυχής αλλά και τόπος μόνιμης διαμονής και εργασίας των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής δίνοντας παράλληλα τέλος και σε τυχόν δομικό-χωροταξικό και οικιστικό ζήτημα.