ΟΙ ΟΔΟΙ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ

Είναι γνωστό, μετά από διεθνείς συνθήκες ότι οι πρεσβείες κρατών στις εκάστοτε χώρες θεωρούνται έδαφος των πρώτων και γενικά υπάρχει ένας άγραφος αλληλοσεβασμός των ορίων αυτών.

Τί γίνεται όμως όταν η κυβέρνηση θέλει να πάει κόντρα στη χώρα που έχει πρεσβεία στο έδαφος της χωρίς να προκαλέσει οξύ διπλωματικό επεισόδιο; Ασχολείται με τους δρόμους γύρω από αυτήν βάζοντας δημάρχους να εμπλέκονται ενεργά.

Την αρχή την έκανε ο Δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας, της Άγκυρας στις 9 του  τρέχοντος μήνα-φυσικά κατόπιν εντολής του Ερντογάν-και στην κεντρική οδό που διαπερνά την πρεσβεία των ΗΑΕ έδωσε ονομασία του Οθωμανού Φεχρεντίν Πασά, που διετέλεσε διοικητής σε αραβικές κτήσεις της αυτοκρατορίας τους κατά το παρελθόν. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με αμφότερες δηλώσεις/εντάσεις ακόμα και του τούρκου προέδρου. Βέβαια αυτό ήταν το κερασάκι στη τούρτα λόγω των, εδώ και καιρό, τεταμένων σχέσεων Τουρκίας και Αραβικού κόσμου λόγω του εμπάργκο της Σ.Αραβίας και των συμμάχων της, στο Κατάρ.

Η συνέχεια και ακόμα πιο προκλητικά, έγινε χθες στην Ουάσιγκτον εκεί που στην κεντρική οδό της ρωσικής πρεσβείας οι Αμερικανοί προέβησαν σε  μετονομασία, δίνοντας της το όνομα του πολιτικού-ακτιβιστή και θανάσιμου εχθρού του Πούτιν, Μπόρις Νέμτσοφ που δολοφονήθηκε από Τσετσένους. Παρεμπιπτόντως αυτό με τους Τσετσένους να το δει ο Πούτιν κάθε φορά αυτούς "βάζει".

Αυτό και αν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με όλες τις πτέρυγες της Δούμας να επικρίνουν έντονα αυτή την κίνηση χαρακτηρίζοντας την βρώμικη  θέτοντας παράλληλα θέμα ανάμειξης των Αμερικανών στη πολιτική σκηνή της Ρωσίας.

Αυτά είναι μερικά τρικ για ενοχλήσεις με το γάντι. Βέβαια όλα αυτά είναι δανεικά και εμείς εδώ περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια και τον βαθμό έντασης τους.