OUTDOOR LIFE-ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ

Είναι δεδομένο ότι η σύγχρονη  σκανδιναβική κουλτούρα, γενική στάση ζωής, επικρατεί στην Ευρώπη. Από την απλή θεματολογία της διαμόρφωσης κατοικίας και τα καλλυντικά έως τα σοβαρά όπως σύστημα περίθαλψης η Σκανδιναβική επιρροή είναι κυρίαρχη στην γηραιά ήπειρο.

Το καινούργιο που μας έρχεται από τον Βορρά, τον παρεξηγημένο Βορρά είναι η outdoor life δηλαδή η ζωή έξω από το σπίτι. Όχι δε μιλάμε (μόνο) για ποτό και φαγητό (στυλ Ρέικιαβικ-βλέπε ταξίδια-μετά τις 12) αλλά η εμμονή τους για να βγουν έξω από τους τέσσερις τοίχους και να γίνουν ένα με την φύση μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων.

Ναι παρόλη την μουνταμάρα και το μείον των βαθμών κελσίου, θα δεις κόσμο έξω στα μεγάλα πάρκα της Στοκχόλμης(η πόλη με τα περισσότερα πάρκα στην Ευρώπη), του Όσλο και άλλων πόλεων, να παίζουν μπάλα, να τρέχουν ή να περπατούν και φυσικά πολλοί ποδηλάτες.Τίποτα δεν τους εμποδίζει και αυτό το έχουν περάσει και στις νέες γενιές. Όπως μάλιστα λένε οι Σουηδοί εν προκειμένω, "δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά κακά ρούχα".


Αποτέλεσμα εικόνας για outdoor life sweden

Στο όλο σκηνικό βοηθάει και η κοινή νομοθεσία όλων των σκανδιναβικών κρατών  περί δραστηριότητας σε δημόσιους χώρους καθώς φυσικά και οι υποδομές όπως τα μονοπάτια βαδίσματος, ποδηλατοδρόμοι ακόμα και ειδικά διαμορφωμένες υπαίθριες πίστες μέσα στα πάρκα για κρος-ποδήλατο. Η νοοτροπία μεγάλων εκτάσεων με πρόσβαση για όλο τον πληθυσμό είναι στο dna τους λόγω του μικρού πληθυσμού τους σε αναλογία με την μεγάλη έκταση της κάθε χώρας.

Για να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό αλλά για εμμονή, οι περισσότερες εταιρείες ορίζουν κάθε βδομάδα μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για την βόλτα ή άσκηση του προσωπικού τους. Μάλιστα εταιρείες στη Φινλανδία δίνουν μπόνους σε υπαλλήλους που πάνε στην εργασία τους με το ποδήλατο ή τα πόδια, που συνδυάζουν να περπατούν εν ώρα εργασίας ή ανακυκλώνουν ή ακόμα παροτρύνουν για εκδρομές ημερήσιες με συνάρτηση την εργασία μέσω των φορητών υπολογιστών ή κινητών τους. Αυτή η βούληση δεν περνά απαρατήρητη από το κράτος που άκουσον-άκουσον δίνει φορολογικές διευκολύνσεις στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Οι Σκανδιναβοί όμως δε περιορίζονται σε αυτό αν σκεφτούμε ότι μόνο στη Σουηδία των 10 εκατομμυρίων υπάρχουν 25 μεγάλες οργανώσεις και πάνω από 9000 κλαμπ τοπικού χαρακτήρα με αντικείμενο την outdoor life . Τα ενεργά μέλη αυτών των συλλόγων υπολογίζονται στα δυο εκατομμύρια!

Μια στάση ζωής από ένα κόσμο που δεν μένει και στις πιο φιλόξενες κλιματικές συνθήκες. Και τώρα φαντάσου εμάς εκεί πάνω και αυτούς στην Ελλάδα...