Να πιστεύουν τα παιδιά ή όχι στον Αϊ Βασίλη

Μεγάλο ερώτημα!Έτυχε πρόσφατα να πέσουν στα χέρια μου την ίδια στιγμή δύο άρθρα με διαφορετική άποψη που προσπαθούσε το ένα να μείωσει το άλλο.

Να επιτρέψουμε ή όχι να συνεχιστεί  το ψέμα για τον Αϊ Βασίλη ;

Από την μια έχουμε αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά για τον Αϊ Βασίλη .Από ψυχολογικής άποψης ,μεγάλοι ψυχολόγοι θεωρούν ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας χάνουν την εμπιστοσύνη στους γονείς τους πιστεύοντας ότι τους έχουμε πει και άλλα διάφορα ψέματα άρα δεν ήμαστε ο άνθρωπος που πρέπει να εμπιστεύονται πιο πολύ και όλο αυτό μας ρίχνει από το βάθρο που μας είχαν βάλει.

Ο καθηγητής Boyle, από το Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: "Θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι ηθικό οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους. Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή μαθαίνουν την αλήθεια και συνειδητοποιούν ότι τους λένε ψέματα για χρόνια κι αυτό τα κάνει να αναρωτηθούν τι άλλα ψέματα τους έχουν πει.

Κατά αυτούς θεωρούν ότι μέσα από αυτό οι γονείς προσπαθούν να αναβιώσουν την δικιά τους παιδική ηλικία.Και ότι δεν νοιάζονται αν είναι σωστό για τα παιδιά τους .

Βέβαια όχι μόνο οι γονείς αλλά και η βιομηχανία που έχει γίνει γύρω από το όνομα του από ταινίες ,παιχνίδια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς,βοηθάνε να παραμείνει ζωντανό όλο αυτό.

Δεν μπορούμε απαραιτήτως να πούμε ότι το να πιστεύουν τα παιδιά στον Αϊ-Βασίλη είναι καλό πράγμα, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι επιβλαβές» τόνισε η δρ Βάγκνερ στο LiveScience. Τα Χριστούγεννα ενώνουν τις οικογένειες και ο μύθος του Αϊ-Βασίλη ενισχύει αυτούς τους δεσμούς, σύμφωνα με την ειδικό.


Η άλλη άποψη είναι ότι πρέπει  να αφήνουμε τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ Βασίλη και να μην τους κόβουμε τα φτερά της φαντασίας .

«Δεν πιστεύω ότι είναι κακό για τα παιδιά να πιστεύουν στον μύθο κάποιου ο οποίος προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και να τους επιβραβεύσει αν έχουν δείξει καλή συμπεριφορά» αναφέρει ο δρ Μάθιου Λόρμπερ, παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Η φαντασία αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης και βοηθά τον εγκέφαλο να γίνεται δημιουργικός».

Και όσο κρατήσει γιατί κάποια στιγμή και ας μην το θέλουμε το μαθαίνουν .Ας τα αφήσουμε λοιπόν να ζήσουν το όνειρο όσο διαρκεί και να αφήσουν τη φαντασία τους να παίξει αυτό το παιχνίδι.

Και αν με ρωτάτε τι πιστεύω εννοείτε στο να συνεχίζουμε αυτό το μύθο .Μακάρι και εμένα να μην μου το είχαν πει.Να ζεις σε ένα κόσμο με τον Αϊ Βασίλη ,με νεράιδες ,δράκους και τον Πίτερ Παν στη χώρα του ποτέ.Έχει τόσες ιστορίες η φαντασία και που ξέρεις ίσως κάποτε δημιουργήσουν ένα δικό τους ήρωα για τα παιδιά τους.

Και όταν φτάσει η ερώτηση "υπάρχει μαμά ο Αϊ Βασίλης " εσείς απλά απαντήστε 
"Εσύ πιστεύεις στον Αϊ Βασίλη ,όσο πιστεύεις υπάρχει".



Συνεχίστε να πιστεύετε μικροί ,μεγάλοι και ίσως ο κόσμος γίνει καλύτερος.