ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Ο εξολοθρευτής ή το παραπάνω βήμα; Αυτό που η κάμπια νομίζει ως τέλος, η φύση το ονομάζει πεταλούδα ή όπως θα έλεγε και ο δικός μου ο μίστερ Musk "οι άνθρωποι στο μέλλον θα έχουν χρόνο να κάνουν διαφορετικά πράγματα, πιο πολύπλοκα και ίσως πιο τεμπέλικα".  Εδώ θα πρόσθετα ότι μάλλον θα ασχολούνται με το avatar τους.

Προσεγγίζουμε άραγε την ιδεατή ζωή του Σωκράτη και όλων εκείνων των φιλοσόφων ή κάνουμε (για άλλους επαναλαμβάνουμε) το μοιραίο λάθος;

Μάλιστα προηγμένες σε νοοτροπία και βιοτικό επίπεδο περιοχές, όπως Φινλανδία, Ολλανδία, Οντάριο, Χαβάη  προσφέρουν (καλό) μηνιαίο μισθό σε κατοίκους με τον όρο της μη εργασίας εωσότου να σκεφτούν/επιλέξουν/βρουν/ την ασχολία που ταιριάζει και ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα τους.

Η αιτία όλων αυτών είναι τα ρομπότ. Μπορεί τώρα τα δείγματα δυνατοτήτων τους να είναι τα βασικά μα σε λίγα χρόνια θα πέσει στο τραπέζι θέμα του στυλ διακήρυξη δικαιωμάτων προηγμένων λειτουργικών μηχανών.

Δε μιλάμε για την χαριτωμένη Σοφία το ανθρωποειδές που έλαβε υπηκοότητα από την Σαουδική Αραβία αλλά για όλες εκείνες τις μηχανές που θα ελέγχουν τα μεγάλα εργοστάσια και όχι μόνο. Από την WalMart και την Amazon που τις αποθήκες τους τις χειρίζονται ρομπότ έως τα Ολλανδικά ταχυδρομεία που ήδη προγραμματίζουν τις παραδόσεις τους με drones. Ακόμα στους Ολυμπιακούς του Τόκυο έγινε γνωστό ότι θα υπάρχουν μεταφραστές ρομπότ. Και επειδή μιλάμε για Ιαπωνία, ήδη το γνωστό Σούμο, πλέον παίζεται και με ρομπότ.

Στον αντίποδα όμως δε μπορεί κάποιος να αφήσει στο περιθώριο την δήλωση που έκανε ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, και πέρασε στα ψιλά, ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν στοιχεία Κλώνων ούτε την απρόσμενη τροπή που πήρε ένα πείραμα του Facebook, όταν δύο ρομπότ άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους σε μια παράξενη γλώσσα που μόνο εκείνα καταλάβαιναν.

Τα πλεονεκτήματα είναι ήδη εμφανή. Αμισθί εργασία, ελεύθερο και απεριόριστο ωράριο εργασίας, απίστευτος χρόνος αναλογίας παραγωγής και στη τελευταία περίπτωση κανένα μοιρολόι και πολιτικό κόστος για χαμένη ζωή σε πολεμική σύγκρουση.

Αυτή τη στιγμή τα πιο hot επαγγέλματα που προορίζονται τα ρομπότ είναι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες φύλαξης ηλικιωμένων και οικιακές εργασίες-googlαρε τη νέα ρομποτική συσκευή της Foldimate που σιδερώνει και διπλώνει όλα τα ρούχα. Η επιστημονική κοινότητα σε έρευνα της υπολογίζει ότι από το2060-2075 τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει το 95% των θέσεων εργασίας.

Τα ρομπότ είναι εδώ για το καλό μας. Η συζήτηση είναι για το ποιος θα τα προγραμματίζει και με τί κανόνες, ηθικούς φραγμούς και τεχνολογικά όρια κάθε φορά. Άλλωστε το παράδοξο με την τεχνολογία είναι ότι μας κάνει ταυτόχρονα περισσότερο και λιγότερο ικανούς.

21st-century industrial revolution: Will robots steal your job?