Όνειρα ίσον το ασυνείδητο μας.


Βλέπεις ξαφνικά όνειρο τόσο μπερδεμένο και αλλόκοτο που δεν μπορείς να ερμηνεύσεις και προσπαθείς να σκεφτείς τι σε περιμένει ενώ ήδη ξέρεις τι συμβαίνει βαθιά μέσα σου.

«Το όνειρο μοιάζει με ένα παλιό χειρόγραφο ή ένα γράμμα από το οποίο λείπει η αρχή και το τέλος και το οποίο ένας ιστορικός καλείται να αποκωδικοποιήσει», είχε πει ο Άγγλος ανθρωπολόγος Gregory Bateson




Τα όνειρα κρύβουν φοβίες, επιθυμίες και επιδιώξεις που έχουμε βαθιά καταχωνιασμένες μέσα μας.

Γι' αυτό και η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τα όνειρα σαν εργαλείο για να φτάσει στα  άδυτα της ψυχής μας και να μας βοηθήσει να εκφράσουμε ανείπωτα συναισθήματα και σκέψεις.

Τα στάδια του ύπνου είναι δύο . Το ένα είναι το NRem που είναι ο βαθύς ύπνος και το άλλο το Rem που είναι η φάση των ονείρων όπου το σώμα είναι παράλυτο για να μην μπορεί να ακολουθήσουμε  τα όνειρα μας.Μέσα στη νύχτα αυτές οι δύο καταστάσεις εναλλάσσονται πολλές φορές γι' αυτό και τα όνειρα τα βλέπουμε σε κομμάτια που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

Εξηγήσεις του τύπου γιατί ονειρευόμαστε έχουν δοθεί πολλές όπως ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να δουλεύει και τη νύχτα στέλνοντας διάφορες εικόνες όπως πράγματα που δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί  κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πιο πολλοί γνωρίζουν και τη θεωρία του Φρόυντ .Σύμφωνα με αυτό όσο βρισκόμαστε σε εγρήγορση το συνειδητό δεν μας αφήνει να αντλήσουμε πληροφορίες από το ασυνείδητο μας όπου βρίσκεται ότι έχουμε κατατάξει  ως απαγορευμένες πληροφορίες ή συγκινήσεις .Και έτσι κατά τη διάρκεια του ύπνου αναδύονται όλες οι ασυνείδητες επιθυμίες και φόβοι.

Και έτσι τα όνειρα μπορεί να φανούν χρήσιμα μιας και αποτελούν τον τρόπο να ανακαλύψεις τις καταπιεσμένες σου επιθυμίες .Το αν προβλέπουν το μέλλον δεν έχει τεκμηριωθεί από κανένα επιστήμονα.
Η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τα όνειρα για να ξεκλειδώσει τα άδυτα του ψυχισμού μας καλά κλειδαμπαρομένες  πόρτες της προσωπικότητας  μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν όνειρα αλλά έχουν βαθύ ύπνο και συνήθως δεν τα θυμούνται.Όσο παράξενο και αν σας φανεί και τα ζώα βλέπουν όνειρα μιας και βρίσκονται σε κατάσταση Rem.Επίσης τα βρέφη και τα παιδιά που κοιμούνται πολλές ώρες βλέπουν πολλά όνειρα τα οποία μερικές φορές έχουν ένταση και τρομάζουν.
Οι εφιάλτες είναι έντονα όνειρα που διακόπτουν τον ύπνο μας και αυτό οι ψυχολόγοι το ερμηνεύουν σε φοβίες μας που έρχονται στην επιφάνεια την ώρα του ύπνου.

"Τα όνειρα υπάρχουν για να εκφράσουν κάτι που το εγώ μας δεν ξέρει και δεν μπορεί να καταλάβει"- Καρλ Γιουνγκ.σου