Δεν είναι το σήμερα , ούτε το χθες που ζούμε , αλλά τα πάντα

Αστρολογία και μυθολογία αν προσπαθήσεις να τα συνδέσεις είναι πολύ μακριά κι όμως αν το ψάξεις όλα ταιριάζουν .

Σύμφωνα με τον Ελβετό ψυχολόγο και στοχαστή Carl Young τα αρχέτυπα είναι παγκόσμιες ψυχικές εκφάνσεις που υπάρχουν εκ γενετής στον χαρακτήρα όλων των ατόμων μιας κοινωνίας και σχηματίζουν το υπόβαθρο από το οποίο αναδύονται τα βασικά ζητήματα της ζωής. Ο ίδιος ο Young αναφέρει πως η επίδρασή τους εντοπίζεται ανά τον κόσμο με τη μορφή μύθων, συμβόλων, τελετών, ακόμη και ενστίκτων των ανθρώπινων όντων και για τους παραπάνω λόγους είναι συστατικά του συλλογικού ασυνείδητου.



Η αστρολογία ξεκινάει από πολύ  παλιά όσο είναι τα άστρα και ο άνθρωπος.
Το ιστορικό στοιχείο δείχνει ότι πρώτοι οι Βαβυλώνιοι εισχώρησαν στο μυστήριο αυτό γύρω στο 3000 π.Χ γνωστή αστερισμοί εκείνη την εποχή ο Ταύρος , Δίδυμος , Λέοντας ,Σκορπιός και Ιχθύς .
Οι Αιγύπτιοι βοηθήθηκαν πολύ παίρνοντας πληροφορίες από τους Βαβυλώνιους κατάφεραν να προβλέπουν τις ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου.
Άλλοι θεωρούν ότι η αρχή της Αστρολογίας είναι καθαρά Ελληνική υπόθεση. Με πρώτο Αστρολόγο τον Ησίοδο από τους πρώτους ποιητές που έγραψαν για τη μυθολογία με έργα του τη "Θεογονία" και τη "Αστρονομία " βρίσκουμε αποσπάσματα για τη μυθολογία των ζωδίων.
Δεκάδες αιώνες έχουν περάσει από τότε πολύ αμφισβητούσαν αλλά δεν παύει να είναι ένα μυστήριο ,μια τέχνη που τραβάει το ενδιαφέρον .
Τα σύμβολα των ζωδίων είναι τα πιο μαγικά κομμάτια στον ουρανό και αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο ζωδιακός κύκλος μια και απομένουν δύο ακόμα πλανήτες αυτό το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό.


Ξεκινώντας με Κριό
Ένας Αιγυπτιακός μύθος λέει ότι όταν ο Διόνυσος έφτασε στην Αφρική ένα ιπτάμενο κριάρι του έδειξε το δρόμο για τις πηγές του Νείλου και ο Θεός για να το ευχαριστήσει το τοποθέτησε ανάμεσα στα άστρα.Ο Κριός στην Ελλάδα έχει πιο παλιά αναφερθεί στο κριάρι που έσωσε τον Φρίξο και τη Έλλη .
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που ο ήλιος ξεκινά το πέρασμα του στον Κριό.
Ο Κριός δίνει την πρώτη ανάσα ζωής μετά το χειμώνα.

Ταύρος
Ο ταύρος που για τους Έλληνες δεν είναι άλλος από το Δια μεταμορφωμένο .
Έρχεται μετά το Κριό και φέρνει γονιμότητα καρποφορία συγκομιδή  αλλά και το πλούτο που προσφέρει το χρήμα.
Στον ουρανό εχει το σχήμα 5 αστεριών ,οι Υάδες πού σχηματίζουν το γράμμα V την κεφαλή του ταύρου.
Περίοδος του ταύρου Απρίλιος Μάιος συνδέεται άψογα με τη θυσία του Ταύρου για τη καρποφορία της γης.


Δίδυμοι
Στους δίδυμους έχουμε να κάνουμε με τη διαδυκότητα .Το καλό  με το κακό.Μέρα με νύχτα .Ζωής και θάνατο.Τα πρώτα γνωστά δίδυμα ήταν οι Διόσκουροι , Ο Κάστωρ και Ο Πολυδεύκης αγόρια του Δία .Ο Κάστωρ ήταν από άλλο πατέρα γι' αυτό και δεν ήταν αθάνατος όπως ο Πολυδεύκης και έτσι λένε στον αστερισμό ο ένας Δίδυμος είναι πιο λαμπερός. Βασικό χαρακτηριστικό των διδύμων η επικοινωνία.

Καρκίνος= το καβούρι
Το πρώτο ζώδιο με στοιχείο το νερό.
Η Σουμέριοι και οι Βαβυλώνιοι έβλεπαν στη θέση του καβουριού μια χελώνα ,ενώ στην Αίγυπτο το σκαραβαίο ,το ιερό σκαθάρι που το συνδέουν με την αθανασία.Για τους Έλληνες είναι ο κάβουρας που έστειλε η θέα Ήρα για να επιτεθεί στον Ηρακλή κατά τη μάχη του με τη Λερναία Ύδρα και για να το ανταμείψει η Ήρα το έκανε αστέρι.Καβούρι χελώνα και τα δύο συμβολίζουν το σπίτι ,οικογένεια , ρίζα και αθανασία .Κατά τους Πλατωνικούς φιλοσόφους ο αστερισμός του καρκίνου αποτελεί το δρόμο όπου οι ψυχές κατεβαίνουν στη γη
Σε αντίθεση με το πολικό Αιγόκερος που είναι ο δρόμος που επιστρέφουν οι ψυχές στον ουρανό.Ο αστερισμός του καρκίνου θεωρείτε σαν το τόπο που συνδέεται με τα μυστήρια της γήινης και μεταθανάτιας ζωής.

Λέων
Το λιοντάρι μας δείχνει επιβλητικότητα λάμψη και υπερηφάνεια που ταιριάζει στο κυβερνητικό πλανήτη των ζωδίων
Στον αστερισμό του Λέοντα οι πρόγονοι μας είδαν το λιοντάρι της Νεμέας που σκότωσε ο Ηρακλής .
Ο Λέων λοιπόν παρομοιάζεται με το μαχόμενο θηρίο και συνδέεται τόσο με υγιείς όσο και με καταστροφικές και επιθετικές παρορμήσεις


Παρθένος
Είναι η μόνη γυναίκα στο ζωδιακό κύκλο .Η Παρθένος είναι σύμβολο της γονιμότητας και τις περισσότερες φορές απεικονίζεται να κρατά ένα στάχυ.
Πολλοί τη σχετίζουν με τη θεά Δήμητρα αλλά και με τη κόρη της Περσεφόνη.Από τη μια συμβολίζει την εποχή της σοδειάς και από την άλλη το ταξίδι της ψυχής από τη Ζωή στο θάνατο και πάλι στη ζωή.
Το ζώδιο του Παρθένου όμως έχει συνδεθεί κυρίως με την θεά Άρτεμις, την παρθένο θεά του κυνηγιού από το δωδεκάθεο
Συμβολικά η απαίτηση για τελειότητα είναι ακόμη μια σημαντική έκφανση της ενέργειας του ζωδίου αν και συχνά είναι πιθανόν μη προσεγγίσιμη.

Ζυγός
Εδώ έχουμε ένα ακόμα ζώδιο του αέρα όπως ο δίδυμος.Και αποτελείτε και αυτό από δυο στόχους(διαδυκοτητα).Είναι το μοναδικό άψυχο ζώδιο.Η παρουσία του ζυγού στον ουρανό σήμαινε την απουσία της δικαιοσύνης στη γη.Λέγοντας ότι πρόκειται για τη ζυγαριά της Αστραίας της θεάς της δικαιοσύνης μια από της απεικόνισης της Παρθένου που προηγείται στο ζωδιακό κύκλο.Ή τη ζυγαριά του Δια που αποφάσιζε για τη μοίρα των θνητών  .
Ο σημαντικότερος μύθος που σχετίζεται με το ζώδιο του Ζυγού είναι το «Μήλο της Έριδας».
Άλλωστε η διπλωματία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Ζυγού στην πάλη της καθημερινότητας.Επίσης για έναν Ζυγό τίποτα δεν δίνεται χωρίς ανταλλάγματα γιατί μια τέτοια πράξη διαταράσσει την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων

Σκορπιός
Ο Σκορπιός συμβολίζει το σκοτάδι και το θάνατο στη κλασική παράδοση.Το σκόρπιο τον συνδέουν
με αυτόν που έστειλε η Άρτεμης να σκοτώσει των Ωρίωνα.Ο σκορπιός ταυτίζεται με τη ζωή και το θάνατο αντίστοιχη στα γεννητικά όργανα -εκεί που κρύβεται το μυστήριο της ζωής.Στην αρχαιότητα ο σκορπιός συμβολίζεται σαν φορέας γνώσης, σοφίας αλλά και απαράμιλλης πονηριάς και ευστροφίας.
Μόνο όταν ο Σκορπιός έχει δώσει τις μάχες με την ίδια του την ύπαρξη μπορεί πλέον να απαγκιστρωθεί ψυχολογικά σε κάποια επίπεδα και να γίνει δημιουργικός.

Τοξότης=Κένταυρος
Είναι το τρίτο ζώδιο της φωτιάς μαζί με το Κριό και το Λέων.Ο Τοξότης συμβολίζεται σαν Κένταυρος με τόξο.Ο πιο γνωστός  ο Χείρωνας ο δάσκαλος των θεών και των ηρώων. Η πρώτη και σημαντικότερη μυθική φιγούρα που σχετίζεται με το ζώδιο του Τοξότη είναι ο Δίας, «ο Πατέρας των Θεών και των Ανθρώπων»Η αίσθηση τύχης συνοδεύει συνήθως και τους εκπροσώπους του ζωδίου σαν μια έμφυτη αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά στη ζωή τους. Έχουν γενικά την πιστή ότι μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο γι' αυτό συχνά παίρνουν ρίσκα στη ζωή τους σε όλους τους τομείς.Μπορεί να τα έχουν όλα κι όμως ψάχνουν πάντα κάτι καινούργιο για να τους ενθουσιάσει.

Αιγόκερος
Στον Αιγόκερο οι Έλληνες είδαν την Αμάλθεια ,μια νύμφη που τάιζε το Δια γάλα και φρόντιζε να μην τον βρει ο Κρόνος και τον καταπιεί.Η Αμάλθεια αναφέρεται σαν κατσίκα ,και ο Δίας για να την ευχαριστήσει της χάρισε το κέρας της αφθονίας, ταυτίζετε επίσης και με το γιο της Αμάλθειας το Θεό Πάνας που πήρε τη μορφή κατσίκας.Ο Πάνας τον αποκαλούσαν Αιγόκερως λόγω της εμφάνισης του με κέρατα στο κεφάλι και μορφή τράγου από τη μέση και κάτω.Η μορφή του Πάνα συμβολίζει τη γήινη, αισθησιακή και απλοϊκή πλευρά του χαρακτήρα που ενυπάρχει σε κάθε Αιγόκερω.Ο Αιγόκερος αισθάνεται ασφαλής όταν όλα βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχό του που συνοδεύεται πάντα από καταπίεση και περιορισμούς με την μορφή κανόνων.Και αυτό το έχει πάρει από τη μυθική φιγούρα του Κρόνου, του πρώτου μεταξύ των Τιτάνων, έχει κυριαρχήσει διεθνώς στους μύθους που αφορούν τον Αιγόκερο.

Υδροχόος
Η περίοδος  που κάνει την είσοδο του ο ήλιος στο ζώδιο του υδροχόου χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές γιαυτό το λόγο και τον ταυτίζει με το νερό.Στη δική μας μυθολογία ο Δίας συνδέεται άμεσα μια και είναι ο Θεός των κεραυνών ,των βρόχων και της καταιγίδας.Άλλη πάλι τον παρομοιάζουν με τη μυθική φιγούρα που διδάσκει τα σημαντικότερα αρχετυπικά μαθήματα για το ζώδιο είναι ο Προμηθέας.Τώρα πλέον βρισκόμαστε στο ζώδιο που το Εγώ θέλει να συμμετέχει, να προσφέρει και να ανυψωθεί μαζί με όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο. Ο Υδροχόος είναι ένας άνθρωπος όπως και όλοι οι άλλοι, αλλά πολλοί Υδροχόοι τείνουν να το αγνοούν.Παρότι μπορεί να είναι ευφυείς και να έχουν ευγενικά ιδανικά, παρασύρονται από τα χαρίσματά τους και παρακάμπτουν ένα σημαντικό στάδιο που λέγεται συναισθηματική και ψυχολογική ωρίμανση.


Ιχθύς

Το τελευταίο ζώδιο είναι δυο ψάρια που κολυμπούν στη περιοχή του ουρανού.Κυβερνητικός πλανήτης είναι ο Ποσειδώνας.Το τρίτο ζώδιο του νερού μετά το καρκίνο και το σκόρπιο,οι ιχθύς αποτελούν το τέλος και τη αρχή του θανάτου και της αναγέννησης. Η Αφροδίτη σχετίζετε με τον αστερισμό των Ιχθύων όπου μαζί με το γιο της Έρωτα πήραν τη μορφή ψαριών για να ξεφύγουν από το τερατόμορφο Τυφώνα.Αυτό το ζώδιο εκπροσωπεί όλους τους πόθους της ανθρώπινης ψυχής, όλα εκείνα που καθορίζουν το συλλογικό ασυνείδητο και είναι άπιαστα όνειρα.Το ζώδιο των Ιχθύων βιώνει σε τεράστιο βαθμό την ψυχολογική τάση της φυγής. Σαν την Αφροδίτη και τον Έρωτα, πολλοί Ιχθύες αισθάνονται πως καταδιώκονται.Ο Ιχθύς είναι ίσως το μοναδικό ζώδιο που αναγνωρίζει πως στην βάση τους όλοι οι άνθρωποι είναι όμοιοι και έχουν κοινές καταβολές ανεξαρτήτως φύλου.Υπάρχει κάτι ακόμα στη δική μας διάλεκτο Ιχθύς σημαίνει και Ιησούς,Χριστός Θεού Υιός Σωτήρα.Και συμβολίζει το θαύμα των ψαριών με τη οποία ο Χριστός έδωσε τροφή στο πλήθος.


Αυτά λοιπόν τα ξαναλέμε ,για πολλούς θα συνεχίζει ο ζωδιακός κύκλος ,οι αστερισμοί να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό!!!!!