PADEL

Το Padel είναι το άθλημα που σαρώνει σε Λατινική Αμερική, Ισπανία και Αγγλία και ορμάει σα χίμαιρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα και εδώ στην Ελλάδα, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με επίκεντρο τα νότια προάστια και ιδιαίτερα τον Άλιμο.

Το Padel θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός σκουός, τένις και μπιλιάρδου. Παίζεται από άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς να απαιτείται σωματική δύναμη αλλά ομαδικό πνεύμα και αντανακλαστικά.

Το Padel, παίζεται από ομάδα δύο ατόμων η κάθε μία, σε περιφραγμένο χώρο και σε διαστάσεις περίπου τις μισές ενός γηπέδου τένις. Το σκορ είναι ακριβώς το ίδιο με το τένις όπως και οι μπάλες με λιγότερη όμως πίεση. Διαφορά υπάρχει και στο μέγεθος της ρακέτας, που εδώ είναι μικρότερο. Η μεγαλύτερη διαφορά με το τένις είναι ότι περιφράσσεται με τοίχους, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι με παρόμοιο τρόπο όπως το σκουός. Επίσης η κίνηση του σερβίς γίνεται από κάτω. Ο παίκτης που βρίσκεται στο σερβίς πρέπει να σκάσει την μπάλα μια φορά στο έδαφος και κατευθείαν μετά να την χτυπήσει πριν αυτή να φτάσει στο ύψος της μέσης του, χωρίς να την ξεπεράσει. Αν η μπάλα ακουμπήσει κατευθείαν τοίχο, θεωρείται άουτ και κερδίζει τον πόντο ο αμυνόμενος. Αν ακουμπήσει πρώτα στο έδαφος μία φορά ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα εάν θέλει να την αφήσει να ακουμπήσει και στον τoίχο και μετά να την επαναφέρει στην μεριά του αντιπάλου. Στο σερβίς εάν η μπάλα ακουμπήσει μια φορά στο σωστό κουτί και πριν την χτυπήσει ο αντίπαλος ακουμπήσει στον πλαινό σιδερένιο τοίχο είναι φολτ, εκτός αν ακουμπήσει στο σημείο που ξεκινάει ο γυάλινος τοίχος όπου εκεί συνεχίζεται να παίζεται ο πόντος.
Οπότε όπως καταλαβαίνει ο καθένας, οι τοίχοι παίζουν ρόλο, δραστικό θα έλεγα, καθώς λειτουργούν με τρόπο καραμπόλας όπως το μπιλιάρδο. Δηλαδή, ένα καρφί δεν είναι και ότι καλύτερο στο Padel.

Το συγκεκριμένο άθλημα αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.