JUSTIN TRUDEAU

Μετά το σαρωτικό του πέρασμα και από την Ουάσιγκτον στην επίσκεψη του με τον Ντόναλντ Τραμπ-μάλιστα πήγε διαβασμένος καθώς η χειραψία του με τον "τραβηχτικό" αμερικανό πρόεδρο ήταν πιο δυνατή(!)-οι Αμερικανοί έπαθαν ότι και οι Καναδοί πριν δυο χρόνια, δηλαδή Τριντομανία.

Τότε που ο γεννημένος το 1971, Τζάστιν Τριντό έφερε μια απροσδόκητα σαρωτική νίκη στο Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά. Ο δάσκαλος από την Οτάβα, με μεταπτυχιακό τίτλο στην Περιβαλλοντική Γεωγραφία αλλά και γιος του πρώην-επιτυχημένου-πρωθυπουργού Έλιοτ Τριντό, γίνεται ο super hero των Καναδών. Γίνεται  αυτός που όλοι θέλουν να πάνε διακοπές, να τους σώσει από φλεγόμενο σπίτι, να βγάλουν σέλφι κ.ο.κ..

Βεβαίως ως ωραίος είναι και μοιραίος καθώς ως παιδί περνά δύσκολα χρόνια καθώς η μητέρα του, Μάργκαρετ εγκαταλείπει διαπαντός τον πατέρα του για να ακολουθήσει τους Ρόλινγκ Στόουνς στις περιοδείες τους, αλλά πίσω από αυτή τη κίνηση της, κρύβεται η διπολική της διαταραχή. Ο πατέρας του, αναγκάζεται να κάνει τα ταξίδια του, με τα τρία παιδιά του. Γιαυτό υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του μικρού Τζάστιν με Ρίγκαν, Θάτσερ και Σμιθ(αυτή του έκανε δώρο και η Μέρκελ πρόσφατα). Η οικογενειακή τραγωδία όμως συνεχίζεται όταν το 1998 ο μικρότερος αδελφός του, Μισέλ, σκοτώνεται στα χιόνια και δυο χρόνια μετά ο πατέρας του από καρκίνο.

Ο κατά πολλούς ως ο νέος Κένεντι είναι εμφανίσιμος, χαρισματικός και άκρως επικοινωνιακός δηλώνει περήφανος φεμινιστής και τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων υποστηρίζοντας πως δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να νομοθετεί τι θα κάνουν οι γυναίκες με το σώμα τους. Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για τον μεγάλο αριθμό γυναικών στην νέα του κυβέρνηση έδωσε την αποστομωτική απάντηση πως πλέον βρισκόμαστε στο(τότε)2015. Καταδίκασε την απαγόρευση της μαντίλας στις μουσουλμάνες που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες ενώ υπήρξε από τους ελάχιστους δυτικούς ηγέτες που απέστειλε θερμότατο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Τώρα στα πιο πρακτικά, μείωσε τη φορολογία για τη μεσαία τάξη αυξάνοντας ταυτόχρονα τους φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα, δέχτηκε στον Καναδά 25.000 πρόσφυγες από τη Συρία και υποσχέθηκε την αύξηση των κρατικών δαπανών για δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Στίβεν Χάρπερ που είχε αρνηθεί να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος ο Τριντό έκανε αισθητή την παρουσία του Καναδά στην διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεσμευόμενος να λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι σίγουρο ότι η φυσιογνωμία του και το αποτύπωμα της θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό.