COLD BREW

Ήλθε, είδε και έμεινε! Το Cold Brew (ή αλλιώς... καφές της υπομονής) αφού κατέκτησε την άλλη άκρη του Ατλαντικού, έκανε απόβαση και στην Ευρώπη με θεαματικό τρόπο.

Είναι μία νέα τάση στον καφέ που έχει ξετρελάνει τους μερακλήδες του είδους. Μπορεί να μοιράζεται την ίδια θερμοκρασία με τις παγωμένες εκδοχές του καφέ, όμως η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ πιο χρονοβόρα και σαφώς δεν προβλέπει την απλή προσθήκη πάγου για να ετοιμαστεί το ρόφημα. Βασικά είναι μια επιστήμη από μόνη της.

Η παρασκευή του συγκεκριμένου καφέ Cold Brew μπορεί να κρατήσει έως και ένα 24ωρο και θα πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή και αγάπη, ώστε να τον φτιάξεις μόνος σου-ακόμα και αν αυτός ο καφές είναι ανώτερος ποιοτικά με θαυμάσια γεύση (απελευθερώνει περισσότερα αρώματα/πικρίζει λιγότερο) και φυσικά πιο φιλικός προς το στομάχι σου χάρη στην περιορισμένη ποσότητα οξέων που διαθέτει. Ουσιαστικά πρόκειται για διαδικασία απόσταξης με κρύο νερό και σε βοηθά να ετοιμάσεις καφέ με πολύ χαμηλή οξύτητα, αναδεικνύοντας παράλληλα όλο το άρωμα της ποικιλίας που έχεις επιλέξει, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την εκχύλιση ελαίων και οξέων. Η χρήση γυάλινων drip towers κατά την παρασκευή/διατήρηση φέρνει συγκλονιστικότερα αποτελέσματα στον ουρανίσκο. Μάλιστα ο Cold Brew μπορεί να διατηρηθεί φρέσκος για έως και δύο εβδομάδες!

Τώρα που μπαίνει και η άνοιξη, δοκίμασε τον και ίσως προδώσεις τα ιερά και πατροπαράδοτα, Φραπέ και Φρέντο. Εννοείται ότι και σε αυτόν τον καφέ μπορείς να βάλεις τα extra σου, όπως γάλα/κρέμα γάλακτος.

Για τον συγκεκριμένο τύπο καφέ, πλέον, μπορούμε και στην Ελλάδα να βρούμε υλικά συστήματος και αναλυτικές οδηγίες-βήμα βήμα για την παρασκευή του-από διάφορες εταιρείες που ειδικεύονται στο χώρο του καφέ. Ένας μέσος όρος χρημάτων που χρειάζεται να δαπανήσουμε για να τον φτιάχνουμε στο σπίτι μας είναι περίπου τα 50€. Τιμή λογική αυτή την εποχή που ο καφές στο στέκι μας ανέβηκε αρκετά. Μα 0,50€ πάνω, ρε παιδιά; Πιο σεμνά.....