ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Ε αφού σε προηγούμενη ανάρτηση μας πιάσαμε ποτάμια, λέμε τώρα αφού θα πάτε που θα πάτε στη Πάτρα λόγω καρναβαλιού δε πετάγεστε και μια εκδρομή ως το φαράγγι του Βουραϊκού;

Φυσικό κάλος της Αχαΐας (μάλιστα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της ελληνικής φύσης) που αξίζει να επισκεφτείτε. Έχει χαρακτηρισθεί Εθνικό Πάρκο, καθώς διαθέτει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Καταρράκτες και σπήλαια πλάθουν ένα εκθαμβωτικό σκηνικό.

Ο μύθος θέλει τον Ηρακλή να τραβά μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση «Πόρτες» κόβοντας στα δύο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φτάσει κατ’ άλλους στον Ευρυσθέα, κατ’ άλλους στην αγαπημένη του Βούρα, την κόρη της Ελίκης. Από τη Βούρα, πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός ποταμός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν Ερασίνο.

Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα και δημιούργησαν το μεγαλόπρεπο αυτό φαράγγι το οποίο αργότερα παραδόθηκε στην ορμή του ομώνυμου ποταμού που το βαθαίνει χρόνια τώρα.
Το φαράγγι του Βουραϊκού ξεκινά 3 χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού σε υψόμετρο 730 μέτρων και συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων για να καταλήξει στο χωριό Διακοπτό, μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας.

Ανεπανάληπτο tip του όλου θέματος είναι η παρουσία του Οδοντωτού στο Διακοπτό. Ο Οδοντωτός, το τρενάκι με τα δυο μικρά βαγόνια και την ντηζελοηλεκτρική μονάδα, ξεκινά από το σταθμό του Διακοπτού και καλύπτει ουσιαστικά(και)την διαδρομή του φαραγγιού συνθέτοντας απίστευτες εικόνες στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών που καταφθάνουν στη περιοχή κάθε χρόνο.