ΓΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΑΣΑ περί ύπαρξης επτά πλανητών που μοιάζουν με την Γη και ευρισκόμενοι μόνο 39έτη φωτός μακριά, φούντωσε και πάλι την συζήτηση περί ύπαρξης κατάλληλων συνθηκών ζωής εκτός Γης.

Η λογική, και η ιστορία του μέλλοντος(θα)αναφέρει, ότι στο άπειρο σύμπαν μας, που αποτελεί ένα από τα επίσης άπειρα σύμπαντα, υπάρχουν-και μάλιστα πολλές-γαίες, κατοικήσιμες από νοήμονα και μη, όντα. Το υπαρκτό πρόβλημα στη θνητότητα μας είναι οι τεράστιες αποστάσεις που παρεμβάλλονται ακόμα και με τεχνολογία πολλών μετέπειτα ετών. Γιαυτό το λόγο το άμεσο βήμα, που θα αποτελέσει άλμα της ανθρωπότητας, όπως θα έλεγε και ο παιδικός ήρωας πολλών μας Νιλ  Άρμστρονγκ, είναι η γαιοποίηση κοντινών πλανητών μας.

Η γαιοποίηση θα γίνει κυρίως για δυο λόγους. Για την εξασφάλιση της διαιώνισης (της κυριαρχίας) του ανθρώπινου είδους και κατεπέκτασην για την επάρκεια παλαιών και νέων πόρων. Χμμμ ναι η όλη διαδικασία θυμίζει τις θαλάσσιες αποστολές Ισπανών και Πορτογάλων για το Νέο Κόσμο, με τα άνωθεν, εθνικά, οφέλη μόνο που σε τούτη τη περίπτωση τον Νέο Κόσμο θα τον φτιάξουμε εμείς.

Η παρούσα και η κοντινή μελλοντική τεχνολογία θα μας επιτρέπει να μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα, θερμοκρασία και κλίμα του πλανήτη/δορυφόρου με σκοπό να αποκτήσει παρόμοιες συνθήκες με τη Γη.    

Πειράματα σε Αριζόνα, Νεβάδα, Ανταρκτική, Ατακάμα και Σαντορίνη μας οδηγούν σε πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές. Πιο "βατός" και φιλόξενος πλανήτης γιαυτή την διαδικασία είναι η φυσική μας, ίσως απροσδιόριστα μεγάλη, εμμονή, ο Άρης.

Μελέτες, πρώιμες φυσικά, χοντρικά μιλάνε, για μεγάλα κάτοπτρα στη τροχιά του με παράλληλη εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής χλωροφθορανθράκων και διοξειδίου του άνθρακα.

Εννοείται ότι το όλο πρόγραμμα θέλει χρήμα, με υπολογιζόμενο κόστος περίπου 750δις δολάρια, και χρόνο, εκτιμώμενο στα 150έτη. Στις διάφορες φάσεις της διαδιακασίας υπολογίζεται ότι θα υπάρχει ανθρώπινη παρουσία με περίπου 10χιλιάδες το 2080 και με απώτερο στόχο το 2150, πάνω από 1εκατομμύριο να αναπνέουν ελεύθερα πάνω στον Άρη των δασών, των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών.