ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο ποταμός της λήθης, ο γνωστός ποταμός της πόλης των Τρικάλων, Ληθαίος(ή Τρικαλιώτης) μεταφέρει μέσα σε αστικό περιβάλλον την άγρια ζωή(με πλούσια βλάστηση και ορνιθοπανίδα), αποτελώντας παράλληλα κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης, μέσα από δέκα όμορφες γέφυρες, με την κεντρική του 1886 να κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Ο Ληθαίος με μήκος 36χλμ. πηγάζει από τις νότια πλευρά των Αντιχάσιων Ορέων, σε υψόμετρο 500 μέτρων, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Στη συνέχεια κατεβαίνει προς τα νότια, περνάει επιβλητικά από μέσα της και συνεχίζει την πορεία του προς τα νοτιοανατολικά όπου λίγο έξω από τα Τρίκαλα ενώνεται με τον μεγάλο Πηνειό. Στην πορεία του εντός του αστικού ιστού ενώνεται και με άλλους παραποτάμους, όπως τον Παραληθαίο και τον Αγιαμονιώτη.

Ο ποταμός είναι γνωστός από την μυθολογία ως ο γιος της Λήθης, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα η παράδοση λέει ότι κοντά στο Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός/πατέρας της Ιατρικής, αν και αυτό σήμερα αμφισβητείται από μερικούς ερευνητές τοποθετώντας τον Ασκληπιό γεννημένο στην περιοχή της Αργολίδας.

Ο ποταμός ενδείκνυται για βαρκάδα σε πολλά σημεία του. 

*Με το όνομα αυτό υπάρχει και άλλος ένας ποταμός, στην πεδιάδα της Μεσσαράς, στα νότια του Ψηλορείτη και αναφέρεται στον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία.