ΜΙΚΡΗ ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Εν έτη 2017 και τα σενάρια φόβου για επικείμενο συμβάν είτε σε παγκόσμιο επίπεδο είτε στη χώρα μας, έχουν φουντώσει. Σενάρια ακραίων καιρικών φαινομένων, δεδομένα πυρηνικής απειλής λόγω της νέας πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι κυρίως σε Ιράν ή από ατύχημα όπως πρόσφατα το "πρόλαβαν" στη Γαλλία. Έπειτα περιπτώσεις εν δυνάμει πολεμικών συρράξεων-π.χ. την "ψιλοψάχνει"την αφορμή ο..Σουλτάνος-ή ακόμα και αυτός ο οικονομικός βραχνάς που ακόμα ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κοινωνικό μας ιστό από τις ιστορικές εμμονές ορισμένων ευρωπαίων πολιτικών προσώπων. Και φυσικά σε ανώτερη σφαίρα υποθέσεων έχουμε την εξάπλωση ιών στυλ ζόμπι (τι μας έχεις κάνει ρε walking dead) και πάντα σε hot/top σημείο η... επαφή. Οι εξωγήινοι ντε!

Οκ είπαμε τα πιθανότερα(;) συμβάντα, ας δούμε τώρα λίγο την πρακτική μας σε τέτοιες καταστάσεις. Λοιπόν, όπως καταλαβαίνει και ο πιο συνετός και ψύχραιμος τύπος έχει να γίνει ο χαμός. Σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, φαρμακεία θα είναι υπό πίεση(sic).

Όμως πριν φθάσουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας την δημιουργία μιας υποτυπώδους μικρής αποθήκης έστω ραφιού. Μια αποθήκη που σε κανονικές συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει ως βοήθημα σε περιόδους οικονομικής στενότητας μας. Δε θα επεκταθώ γιατί πολλοί έχουν γράψει υπεραναλυτικούς οδηγούς επιβίωσης σε οριακές καταστάσεις, αλλά από την μεριά μου αξιολογώντας τα, κατέληξα σε μια μικρή λίστα βασικών προϊόντων-πραγμάτων.

Κανόνας της λίστας πρέπει να είναι η αξιοποίηση προσφορών από τα σούπερ μάρκετ και η μακρά διάρκειας τους. Καλό θα ήταν όλα τα προϊόντα να είναι μικρής συσκευασίας για πρακτικούς λόγους.

Στη κατηγορία των τροφίμων προτεραιότητα έχει το εμφιαλωμένο νερό, γάλα εβαπορέ, λάδι, ατομικοί χυμοί, σάλτσες και ξύδι. Έπειτα σε στέρεη μορφή ζυμαρικά, κονσέρβες λαχανικών/φρούτων/κρέατος, μικρά τσουρεκάκια/κρουασάν, μικρές σοκολάτες, παξιμάδια, μπαχαρικά, ξηροί καρποί και αλάτι.

Στη φαρμακαποθήκη μας ας έχουμε οινόπνευμα, μπεταντίν, γάζες και καναδυό περισσευούμενα παυσίπονα/αντιβιοτικά.

Στον τομέα των πραγμάτων τότε κύρια επιλογή μας πρέπει να είναι η επάρκεια μας σε μπαταρίες, σαπούνια(και σε υγρή μορφή), υγρομάντηλα και αλουμινόχαρτο.

Απλή και οικονομική η μικρή μας λίστα επιβίωσης. Ας την κάνουμε πράξη, σταδιακά, σε λογικό βαθμό για κάθε ενδεχόμενο.