ΚΙΜΩΝ


Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου, θα σταθούμε σε μια φυσιογνωμία, που σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου και σήμερα, φέρουν πλατείες και οδοί το όνομα του, στο νησί.

Ο Κίμων. Ο μεγάλος αυτός Αθηναίος Στρατηγός από νεαρή ηλικία έδειξε τα χαρίσματά του στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Όντας επικεφαλής της Αριστοκρατικής παράταξης ήταν πάντα υπέρ της ιδέας της ένωσης των Ελληνικών πόλεων ως ενιαία και αδιάσπαστη συμμαχία.

Προς αυτή τη κατεύθυνση το 476π.Χ με βάση το Βυζάντιο, ο στόλος του εκκαθάρισε τα Θρακικά παράλια από τις Περσικές δυνάμεις. Το 472π.Χ ανάγκασε την φιλοπερσική Κάρυστο να συνθηκολογήσει και να ενταχθεί στην Συμμαχία. Έπειτα το 468π.Χ με τη μεγάλη νίκη του επί των Περσών στον Ευρυμέδοντα απελευθέρωσε την Μικρά Ασία από την Περσική Αυτοκρατορία.

Το ύψιστο σημείο ήταν το 450π.Χ τότε που με 200 τριήρεις εκδίωξε τους Πέρσες από την Κύπρο αποκαθιστώντας την Αθηναϊκή κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα η ιστορία αναφέρει ότι ο θάνατος του (πνευμονία πιθανόν) συνέπεσε λίγες μέρες πριν την τελευταία ναυμαχία αλλά κρατήθηκε μυστικός, τοποθετώντας τον όρθιο στο πηδάλιο ώστε να τον βλέπει ο υπόλοιπος στόλος και να συνεχίζει να μάχεται γενναία (λέγεται ότι αυτό το συγκεκριμένο τέχνασμα δανείστηκαν και οι Ισπανοί εναντίων των Αράβων στην περίπτωση του Ελ Σίντ). Από εκεί βγήκε και η φράση "και νεκρός ενικά".

Η σορός του επέστρεψε και τάφηκε στην Αθήνα με τις μεγαλύτερες τιμές. Τότε που η Κύπρος ήταν κοντά...