ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ

Ήταν το 1952 όταν και αποφασίστηκε, από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, η μεταφορά της γιορτής της Αγίας Σκέπης από 1η Οκτωβρίου στην 28η Οκτωβρίου.

Βέβαια η απόφαση δεν ήταν τυχαία αλλά είχε βάση από το πρόσφατο νωπό παρελθόν, από την εποποιία του 1940 απέναντι στους εν δυνάμει εισβολείς, Ιταλούς. Με αυτή την κίνηση, εκφράζεται η ευχαριστία για την βοήθεια της Παναγίας κατά την προσπάθεια των Ιταλών (ανεπιτυχώς) να καταλάβουν ελληνικά εδάφη καθώς έπειτα και για τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα.

Πρόκειται για κατόρθωμα ηρώων, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο μεγαλύτερος βρετανός όλων των εποχών, ο Τσώρτσιλ, όχι μόνο η απόκρουση των πανίσχυρων ιταλικών δυνάμεων αλλά και ο διωγμός τους σε βάθος χιλιομέτρων ακόμα και από μόνιμες βάσεις τους στο αλβανικό έδαφος, με αποτέλεσμα ο ελληνικός στρατός να έχει στην κυριότητα του πόλεις, λιμάνια, οδικά δίκτυα εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Κατά την ένδοξη διαδρομή αυτή, των ελληνικών δυνάμεων, μέσα στις τάξεις τους σε όλη την έκταση του μετώπου, από τις Πρέσπες, το Μπούμπεση, την Μόροβα ως τις ακτές του Ιονίου, υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές για οράματα, άγνωστες παρουσίες, παράξενα νέφη και νεφελώματα με όλα αυτά να θεωρούνται ως θαύματα και να αποδίδονται στην Παναγία, ως Υπέρμαχο Στρατηγό των Ρωμιών που τώρα γίνεται Αγία Σκέπη και η βοήθεια επαναλαμβάνεται.

Αξιοσημείωτο είναι λοιπόν που και οι δύο ημερομηνίες της Ελλάδας έχουν διττή σημασία.