ΝΕΡΟ


Αφού έγινε τόσος θόρυβος με τις, πιθανές, ιδιωτικοποιήσεις των Δημοσίων Εταιρειών Ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, είπαμε να το πιάσουμε το θέμα αλλά αποκλειστικά από την οπτική γωνία της ποιότητας των νερών που καταλήγουν στο τραπέζι μας και όχι μόνο.

Να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα είδη πόσιμου νερού που έχουμε ως επιλογές και να καταλήξουμε στην πιο υγιεινή για εμάς και για τον πλανήτη που κατοικούμε.

Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
Η προέλευση του είναι υπόγεια και η εμφιάλωση του γίνεται επί τόπου στη πηγή του, που τυγχάνει συνήθως να είναι γεώτρηση. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επεξεργασία του, είτε απολύμανση του. Αποφεύγοντας έτσι διαδικασία επέμβασης και λόγω της μη ύπαρξης του στην επιφάνεια της γης, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ύπαρξης μικροβίων στη σύσταση του. Αυτή με τη σειρά της αποτελείται από διαφορά ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Η μοναδική επεξεργασία που επιτρέπει η κοινοτική οδηγία είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα.

Επιτραπέζιο Νερό.
Η προέλευση του είναι είτε από πηγάδι (αρτεσιανό), λίμνη, είτε από ποτάμι, από θάλασσα-μέσω αφαλάτωσης-είτε ακόμα και από βρύση γεώτρησης. Εδώ επιτρέπεται η επεξεργασία της απολύμανσης έτσι ώστε το προκείμενο νερό να καταστεί πόσιμο. Η σύσταση του είναι όμοια με το νερό της βρύσης, δηλαδή του δικτύου του εκάστοτε τοπικού φορέα Ύδρευσης.

Νερό Πηγής.
Ελληνικής προέλευσης δε θα συναντήσουμε τέτοιο δείγμα. Πρόκειται για νερό υπόγειας πηγής που όμως ρέει στην επιφάνεια του εδάφους (βουνά, ποτάμια, ακόμα και παγετώνες) σε προσδιορισμένη θέση με επιτόπια εμφιάλωση. Δεν υφίσταται απολύμανση, έχει σταθερή σύσταση σαν το μεταλλικό αλλά η σύσταση του είναι παρόμοια με του επιτραπέζιου. 

Όλα αυτά τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει απαραιτήτως να φέρουν ετικέτα με τα συστατικά τους καθώς και την τοποθεσία προέλευσης τους.

Τώρα ως προς την επιλογή μεταξύ αυτών και της βρύσης-δηλαδή του δικτύου που χρησιμοποιεί η εταιρεία Ύδρευσης εγείρονται θέματα. Πόσο καλά διατηρημένο είναι το δίκτυο, η σωστή απολύμανση (μαζικές μολύνσεις κλπ) και από την άλλη το πλαστικό μπουκάλι με όλα τα παρελκόμενα, δηλαδή από την παραγωγή του-καθόλου οικολογική- ως και την έκθεση του, λόγω μεταφοράς του, στις καιρικές συνθήκες και τις ουσίες, χημικές, που απελευθερώνει στο καθαρό και ελεγμένο ποιοτικά προϊόν, δηλαδή πάνω στο νερό.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζουμε όσο μπορούμε φυσικά, τις δομές Ύδρευσης κάθε περιοχής και από την άλλη την πληρότητα κοινοτικών κριτηρίων της ιδιωτικής εταιρείας εμφιάλωσης.
Βασικό εργαλείο στην πορεία επιλογής μας είναι η χημική ανάλυση δειγμάτων που θέλουμε από κάποιο ανάλογο εργαστήριο. Η διαδικασία και γρήγορη είναι και οικονομικά προσιτή.