ΓΛΩΣΣΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Είναι ίσως το μοναδικό ανθρώπινο επίτευγμα που εξελίσσεται στους αιώνες ακατάπαυστα και παράλληλα θα συνεχίζει να ορίζει τις πράξεις του διαχρονικά όντας η σφραγίδα του σε αυτό τον κόσμο. Η γλώσσα, η κωδικοποιημένη δύναμη αυτή, που κόκκαλα δεν έχει, αλλά......

Η αυτοκρατορία της γλώσσας, λοιπόν, σύμφωνα με τα τωρινά ιστορικά δεδομένα, αποτυπώθηκε με γραφή αρχικά στον Δίσκο της Φαιστού και έπειτα ορίστηκε ως Γραμμική. Βεβαίως από την άλλη πλευρά της Γης δέσποζαν και συνεχίζουν, τα ιδεογράμματα. Η συνέχεια της εξέλιξης είναι γνωστή, κυρίως μέσω της αποικιοκρατίας.

Η Βαβέλ των γλωσσών επειδή είναι τόσο σημαντική για τις κοινωνίες και προκαλεί διχασμούς, γιαυτό δε θα μας απασχολήσει με περισσότερες λεπτομέρειες περί καταγωγής και ιστορίας, αν και είναι πια κοινά αποδεκτό από τη νέα γενιά γλωσσολόγων ότι η θεωρία περί ινδοευρωπαϊκής μειονεκτεί. Ισχυρό πλήγμα δόθηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς της, όταν το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ μέσω της εφημερίδας Ιντιπέντεντ το 2011 έκανε λόγο για τα ελληνικά στη Μαύρη θάλασσα από νομαδικούς πανάρχαιους πληθυσμούς.

Σήμερα ομιλούνται περίπου επτά χιλιάδες(!) γλώσσες, με τις τοπικές διαλέκτους να κυριαρχούν.
Παράδειγμα είναι οι δυο περισσότερο ομιλούμενες, λόγω πληθυσμού, τα μανδαρικά και τα ινδικά που διακλαδώνονται σε πολλές διαλέκτους.
  
Πλέον με την τεχνολογία και τους περίφημους ρομποτικούς μεταφραστές είτε και με τα σύγχρονης γενιάς τσιπ, η συνεννόηση χωρίς τις βοηθητικές γλώσσες (σσ. αγγλικά,ισπανικά κλπ) θα φέρει μια άλλη επαναστατική πορεία στη γλώσσα, είτε σε προφορικό είτε σε γραπτό λόγο.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η λέξη της χρονιάς, είναι η φάτσα  που "κλαίει από τα γέλια" !  Ναι, δεν είναι λέξη.....