#LIUB

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η σημερινή και ήδη στα social media το #LIUB (light it up blue) κάνει θραύση. Πολλές εκδηλώσεις, κυρίως σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, φωταγωγήσεις μνημείων στο μπλε-το χρώμα του αυτισμού, και πολλές πολλές δραστηριότητες για τον αυτισμό.

Ο αυτισμός περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό ψυχίατρο Kanner, το 1943, ο οποίος ανέφερε περιπτώσεις παιδιών κλεισμένων στον ευατό τους.

Μα στάσου! τί είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Με απλά λόγια, εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις. Η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση, είναι αποδεδειγμένα η ειδική παιδαγωγική αγωγή (εργοθεραπεία-λογοθεραπεία) και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με πρώιμη παρέμβαση, δηλαδή κατά την προσχολική ηλικία.

Σήμερα, 1 στα 150 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Οι άνδρες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν.

Για την ιστορία, αυτιστικοί ήταν ο Αϊνστάιν, ο Νεύτων, ο Τόμας Τζέφερσον αλλά και ο Νέρων. Η γραμμή είναι λεπτή και μόνο με βοήθεια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Με βοήθεια και αποδοχή από την κοινωνία. Ε κόσμε ξύπνα και άκουσε... #LIUB