ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Όχι-όχι-όχι ρε μάστορα!!!! Όχι, Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, ούτε βουνό ή θάλασσα, ούτε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ούτε καν ξανθές ή μελαχρινές (καλά εδώ διαλέγουμε και τις δύο). Μην το χάνεις έτσι... Πάσχα Ελλήνων κυρίες, κύριοι και αγαπητά μας παιδιά, και έχουμε τον καημό μας. Αρνί ή Κατσίκι;;

Μπορεί πάνω στη σούβλα να φαίνονται ίδια όμως είναι δυο τελείως διαφορετικά ζώα! Έχουν διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, τα κατσίκια είναι πιο ψηλά, λεπτότερα και με ίσιο τρίχωμα που τα συναντάμε κυρίως σε δύσβατα ορεινά και απόκρημνα, άγονα πολλές φορές μέρη ενώ τα πρόβατα είναι πιο κοντά σε ύψος και πιο παχουλά, με μπουκλωτό και αφράτο μαλλί που τα συναντάμε σε καταπράσινες πεδιάδες ή πλαγιές να απολαμβάνουν αργά και νωχελικά το γρασίδι τους.

Έτσι λοιπόν, το αρνί και το κατσίκι δημιουργούν το κύριο διατροφικό δίλημμα αυτής της περιόδου. Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα διατροφικά χαρακτηριστικά και των δύο.

Αρνί

Δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση, ειδικά αν προσέχετε το βάρος σας, αφού τα 100 γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες!
Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι.
 
Κατσίκι
Έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100 γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες.
Είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Σημείωση. Τα κατσίκια που εκτρέφονται σε νησιά είναι πιο γευστικά επειδή πίνουν θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει φυσικό άρωμα. Σε ό,τι αφορά το αρνί, όσο πιο απομακρυσμένη από τις πόλεις είναι η περιοχή προέλευσής του, τόσο πιο ωραία γεύση έχει.