MARCH MADNESS

Στο άκουσμα του March Madness πλήθη παραλυρούν στην Αμερική, ακόμα και στην Ευρώπη έχει φανατικούς φίλους. Πάμε λοιπόν να μάθουν όσοι δε ξέρουν και όσοι γνωρίζουμε να το φρεσκάρουμε το θέμα.

Η τρέλα του Μαρτιού είναι κάτι σαν τον Μάρτη την Σαρακοστή, δε λείπει ποτέ! O μύθος του τέλειου bracket.

Καταρχήν ξεκινά σήμερα η φάση των 32 με τον αγώνα Κεντάκι-Σινσινάτι και ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου στην Ινδιανάπολη στο γήπεδο Lucas Oil Stadium, 67.000 θέσεων, που έχει αναλάβει το Φάιναλ Φορ. όχι ρε φίλε της Ευρωλίγκα αλλά του Αμερικανικού Κολεγιακού Πρωταθλήματος.

Ξέρεις εσύ τσιρλίντερς, αρχηγοί ομάδων, αδελφότητες. Τι βλέπεις στην τηλεόραση τόσα χρόνια; ε λοιπόν έτσι περίπου είναι, αν προσθέσεις γήπεδα άνω των 20.000 θέσεων και το όλο πιο επαγγελματικό του πράγματος, με σπόνσορες, συμβόλαια κλπ κλπ. Το εντυπωσιακό είναι ότι 20.000 νέοι ασχολούνται με το κολεγιακό μπάσκετ και από αυτούς περίπου 60 επιλέγονται κάθε χρόνο για το ΝΒΑ.

Μάλιστα σε έρευνα που διεξήχθη εκτιμάται σε 1,2 δις δολάρια  η αξία της πτώσης της παραγωγικότητας που παρατηρείται εξαιτίας συζητήσεων αγώνων, πρόβλεψης αποτελεσμάτων, κρυφών ματιών σε μεταδόσεις και παρατεταμένων διαλειμμάτων για φαγητό στη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου των Aμερικανών. Γιαυτό το λόγο άλλωστε το τηλεοπτικό κανάλι CBS δεν δίστασε εν μέσω κρίσης το 2010 να πληρώσει από κοινού με το TBS 11 δις δολάρια για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της μετάδοσης όλων των αγώνων ως το 2024!!!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τουρνουά, όπου φαβορί και αουτσάιντερ είναι προκαθορισμένα, ο χαρακτήρας του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ επιδεικνύει ακριβώς τη γοητεία του απρόβλεπτου.

Το πλήθος των περιφερειών, οι αγώνες νοκ-άουτ, η συμπίεση όλων των κρίσιμων αναμετρήσεων σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων διασφαλίζουν ότι από τους 68 αρχικούς μνηστήρες των τεσσάρων τιμητικών θέσεων του φάιναλ φορ κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα.

Σε αυτό άλλωστε συμβάλλει και ο τρόπος διεξαγωγής του τουρνουά: χωρίς ομίλους, βαθμολογίες και δεύτερες ευκαιρίες όλοι ανεξαιρέτως αγώνες αποτελούν «παιχνίδια δίχως αύριο», ιδανικά για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη συμμετεχόντων και θεατών. Κάθε χρόνο πανεπιστήμια με ισχυρές ομάδες, μακροχρόνια προγράμματα υψηλών επενδύσεων και μελλοντικούς σταρ του ΝΒΑ στις τάξεις τους υποτάσσονται σε ομάδες-φωτοβολίδες και κολέγια που εκμεταλλεύονται το momentum της στιγμής.

Φαβορί για τον φετινό τίτλο είναι το Κεντάκι αλλά really who cares? Lets go Kansas!