ΓΙΑΣΕΜΙ




Το γιασεμί στην πόρτα σου, γιασεμί μου, ήρθα να το κλαδέψω, και νόμισε η μάνα σου, γιασεμί μου, πως ήρθα να σε κλέψω. (δημοτικό τραγούδι)

Έχει χιλιοτραγουδηθεί, έχει ονομάσει οδούς και ανθρώπους, έχει γίνει βιβλίο, το πίνουμε στο τσάι, το αλείφουμε στο σώμα μας, μα πιο σημαντικό είναι όταν
στο άκουσμα του, το μυαλό μας πάει στο γλυκό άρωμά του, εκείνα τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα.
Τα καλοκαίρια της ξεγνοιασιάς, τα παι-δικά μας καλοκαίρια. Το άρωμα του είναι τόσο ισχυρό αναμνηστικό που ταυτόχρονα θεωρείται καταπραϋντικό και αντικαταθλιπτικό.

Το γιασεμί έχει ισχυροποιηθεί τόσο στη συνείδηση της κοινωνίας μας, που πλέον θεωρείται ως το σύμβολο της αγάπης, της ζωής και της ευτυχίας.

Από την αρχαιότητα το ονόμαζαν "βασίλισσα των λουλουδιών". Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη 'yasmin', που σημαίνει ευωδιαστό.

Προέρχεται από την Κίνα και κάποιες από τις ποικιλίες του ταξίδεψαν σε εμάς από τις Αραβικές χώρες για να μας δώσουν μία γεύση από τις χίλιες και μία νύχτες. Αν και ήρθε από τόσο μακριά έχει γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά των ελληνικών κήπων.


Υγ. Το γιασεμί ή ίασμος είναι γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών. Το γιασεμί αντέχει στην ξηρασία,  αρκεί να ποτίζεται τακτικά τις ζεστές περιόδους του χρόνου.

Γιασεμί, αγαπημένο, εσύ που ευφραίνεις την ψυχή και γιατρεύεις το σώμα.