ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ



Το 1855, ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος καταθέτει το Νομοσχέδιο «περί συστάσεως σιδηροδρόμου απ’ Αθηνών εις Πειραιά» κι αρχίζουν προσπάθειες ανάθεσης του έργου με αποκορύφωμα το 1869  που γίνεται πραγματικότητα ο ηλεκτρικός. Το 1992 όμως γίνεται το μπαμ και αλλάζει την ιστορία στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Δύο νέες σύγχρονες υπόγειες γραμμές και … καλημέρα Μετρό της Αθήνας!

Μετρό φίλε μου, ανάπτυξη και….χμμμ αμέτρητες ιστορίες καθημερινού γέλιου και άφθονης τρέλας. Ιδιαίτερα για εμάς τους 30+ εκ των Αθηνών το Μετρό πρόσθεσε στις ζωές μας ταχύτητα και συμπλήρωσε το παζλ του ηλεκτρικού.

Καταστάσεις που βιώναμε στους παλιούς σταθμούς του ηλεκτρικού με το ‘’δώσε μου ένα κατοστάρικο να πάρω μια τυρόπιτα’’ και τους κλασικούς λαχειοπώλες και κουλουράδες, απλά πήραν έκταση με νέες δημιουργικές μορφές στην είσοδο, τουλάχιστον, των νέων λουξ σταθμών του Μετρό.

Κανένας δε μπορεί να ξεχάσει τα… περίπτερα και τις πολυκατοικίες που κατάπιναν οι Μετροπόντικες στο διάβα τους αλλά όταν τελείωσε η κεντρική γραμμή...πω πω τέρμα το ταξί και το μποτιλιάρισμα, τέρμα ο καρβουνιάρης-τρόλλευ, πολυτέλεια, χλιδή και.. ευρώπη ρε παιδί μου. Τι φαγητό, τι πιοτό στους σταθμούς…κομμένα! Μόνο τσάμπα εφημερίδα έχει το κατάστημα.

Κανένας δε μπορεί να ξεχάσει πόσες φορές κατεβήκαμε στο λάθος σταθμό αλλά Μετρό είναι αυτό, θα έρθει το επόμενο σε 4 λεπτά.

Όταν είσαι στο βαγόνι του Μετρό μαθαίνεις άμεσα την νέα τάση της μόδας. Όταν είσαι στο στο βαγόνι του Μετρό μαθαίνεις στο πι και φι την νέα αργκό. Όταν είσαι στο βαγόνι μαθαίνεις γιατί η Λιάνα χώρισε τον Δημήτρη που λοξοκοιτούσε τον αγώνα στην διπλανή καφετέρεια ενώ είχαν βγει για ψώνια.
Βλέπεις τον τουρίστα να προσπαθεί να βγάλει άκρη με τις κόκκινες, πράσινες, μπλε, φούξια γραμμές και άντε να του εξηγήσεις τι είναι ο ηλεκτρικός και τι ο προαστιακός. Άστο αδερφάκι…
Ο Αλέξης από το Πέραμα και η Ντίνα από την Δροσιά θα βρεθούν στο Μετρό. Γιατί το Μετρό ενώνει αποστάσεις και ενίοτε και ζωές. Γιατί είναι αλλιώς να πας με το Μετρό….

Πες μου τώρα αλήθεια ποιο είναι το καλύτερο σημείο για να βρεθείς και να τα πεις με το φιλαράκι σου;

Το Μετρό είναι η μικρογραφία της κοινωνίας μας. Α! και επειδή είναι, μην ξεχνάς στην αριστερή πλευρά της σκάλας πάνε οι γρήγοροι οδηγοί. Τρομάρα μας!

Υγ. Το Μετρό σήμερα μετράει 61 σταθμούς και 3 γραμμές με σύνολο 85χλμ.