ΩΔΗ ΣΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ

Τελικά μετά από τόνους ιδρώτα έπεισα την Διευθύντρια μου γιατί αυτός ο ύμνος, για αυτό το έδεσμα πρέπει να μπει στη Πρώτη Σελίδα και όχι στις Συνταγές, οπότε, ψιιιιτ σταμάτα ότι κάνεις και διάβασε με, προσεκτικά. Απλό-γεμιστό, με γλυκό, με αλμυρό, με καφέ, με γάλα, με χυμό, ακόμα και σκέτο, το αγαπάμε! Είναι υγιεινό, που θα πει και μια ψυχή.  Νηστεία άλλωστε έρχεται, όποτε επιβάλλεται να μάθεις τα πάντα για το Μust, για το πιο Ιn διαχρονικό κολατσιό. Τσίμπα το κουλούρι....

Το κουλούρι είναι ένα έδεσμα από ψωμί και σουσάμι, με σχήμα τροχού, δηλαδή ένα σχήμα κύκλου που σχηματίζεται από ένα κυλινδρικό κομμάτι ψωμιού.

Η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με τη λέξη κουλούρι να προέρχεται από τη βυζαντινή “κολλίκιον”. Αν και το κουλούρι ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη και την Πόλη, οι πιο ονομαστοί αρτοποιοί-κουλουροποιοί ήταν κυρίως από την Ήπειρο.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κουλουριών σε σχέση με το μέγεθος αλλά και την ποιότητα του ψωμιού.
Όσον αφορά το μέγεθος υπάρχουν τα συνηθισμένα, απλά κουλούρια, με μικρή διάμετρο, τα «μεγάλα» κουλούρια, τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάμετρο και είναι παχύτερα και τα «διπλά» κουλούρια, τα οποία αποτελούνται από δυο κυλινδρικά τμήματα πλεγμένα μεταξύ τους.
Όσον αφορά την ποιότητα υπάρχουν τα ξεροψημένα, τραγανά κουλούρια, αλλά και τα μαλακά.
Λόγω του ότι τα κουλούρια έχουν μεγάλη επιφάνεια, χάνουν τη φρεσκάδα τους πιο γρήγορα από το ψωμί σε φρατζόλες.

 Από τα παλιά χρόνια ήταν τόσο διαδεδομένο που έχουν μείνει διαχρονικές κάποιες εκφράσεις, όπως
 Άντε και στην Πόλη κουλουρτζής, Τα γραπτά σας είναι όλο κουλούρια, Θα σου φάω το κουλούρι (έκφραση απειλής), Φρέσκα κουλούρια (όταν κάποιος λέει παλαιότερα νέα ή όταν χρησιμοποιεί παλαιά γεγονότα για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του)

Τα καλύτερα κουλούρια (εξαιρούνται οι ένδοξοι κουλουράδες) μπορείς να τα βρεις:
-Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή-Αθήνα
-Αδριανού 97, Πλάκα-Αθήνα
-Λέοντος Σοφού 26, Θεσσαλονίκη
-Εγνατία 138, Καμάρα-Θεσσαλονίκη
-Σωρός 1, Λαμία
-Ιουλιέτας Αδάμ 2, Τρίκαλα
-Αθανασίου Διάκου19, Καρδίτσα
-Νικολάου Σκουφά 165, Άρτα
-Σαράντα εκκλησιών 3, Ξάνθη
-Καποδιστρίου 9, Ρέθυμνο
-Επαρχ.οδός Μυκόνου-Ανω Μέρας, Μύκονος

.......και φυσικά στον φούρνο της γειτονιάς σου!