ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Αποκριές στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η Πάτρα, η Ξάνθη και το Μοσχάτο αλλά και ένα σωρό όμορφα και γραφικά μέρη με έθιμα που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστα. Πάρε πληροφορίες, ετοιμάσε βαλίτσες και πάρτο αλλιώς φέτος. Κάνε την διαφορά ντε και ανέβασε κάτι πρωτότυπο στο insta σου!


Καστοριά
Ο Χάσκαρης και οι Μπουμπούνες.
Την Κυριακή της Αποκριάς η Καστοριά τυλίγεται στις φλόγες, αφού γίνονται οι Μπουμπούνες. Εθιμο αφιερωμένο στη λατρεία της φωτιάς και προδίδει χρονικά την προχριστιανική καταγωγή του. Ενα ακόμη έθιμο, είναι ο Χασκάρης. Κάποιος δένει στην άκρη ενός πλάστη ένα αυγό και το γυρίζει από στόμα σε στόμα. Οποιος καταφέρει να αρπάξει πρώτος το αυγό κερδίζει. Bonus: Μα φυσικά η λίμνη και οι γούνες (ήρεμα κορίτσια!).
  

Κάρπαθος
Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων.
Στην Κάρπαθο, ο εορτασμός της Αποκριάς εκλαμβάνει μορφή απόδοσης άτυπης δικαιοσύνης. Δηλαδή, λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων! Ορισμένοι κάτοικοι προβαίνουν σε άσεμνες χειρονομίες. Αμέσως, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο Δικαστήριο ενώπιον του Καδή. Εκεί, τους απευθύνονται ξεκαρδιστικές κατηγορίες. Bonus: Το νησί φίλε μου, και το χειμώνα λέει.


Γαλαξίδι
Αλευρομουτζουρώματα.
Στο Γαλαξίδι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης συμμετέχουν στα αλευρομουτζουρώματα. Ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες που πετούν η μία στην άλλη αλεύρι και χρωματιστή σκόνη! Bonus: Ηelloοοο Γαλαξίδι!!! τί να λέμε τώρα, τα πάντα όλα.



Θήβα
Ο Βλάχικος Γάμος.
Έθιμο που έφεραν οι Βλάχοι το 1830 από την περιοχή του Ασπροπόταμου Τρικάλων. Ουσιαστικά πρόκειται για διακωμώδηση του γάμου με τον ρόλο της νύφης να παίζεται από άντρα, δηλαδή με έντονες επιρροές από την αρχαία κωμωδία. Κυριαρχούν παντού τα προστυχόλογα, οι τεράστιοι φαλλοί και οι διάλογοι με βλάχικη προφορά μεταξύ των συμπέθερων. Κορυφαία στιγμή του εθίμου ο κυκλικός χορός του πεθαμένου. Bonus: Πετάξου δίπλα στη Λιβαδειά για κανά σουβλάκι, αλλά προς Θεού χωρίς να σε καταλάβουν οι Θηβαίοι.


Τύρναβος
Μπουράνι.
Άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου παρασκευάζουν το «Μπουρανί» – μια αλάδωτη σούπα με σπανάκι, τσουκνίδα, ραδίκι και ξίδι. Επειτα, το σερβίρουν και στο τέλος του φαγητού το γλέντι φουντώνει. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται αθώο για τα αποκριάτικα δεδομένα. Όμως, χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε, θα βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από γιγαντιαία (πάλι!) φαλλικά σύμβολα και ανθρώπους που βωμολοχούν. Bonus: Το τυρί... (φέρε και σε εμένα, μην με ξεχάσεις)


Ρέθυμνο
Το κλέψιμο της νύφης και  το Μουτζούρωμα
Την Παρασκευή  στη πόλη, γίνεται η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η μεγαλύτερη της Κρήτης. Την Καθαρά Δευτέρα σε δύο χωριά της περιοχής, το Μέρωμα και το Μελιδώνι αναβιώνουν μια σειρά από έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης και το μουτζούρωμα. Φυσικά το κρασί και η ρακί ρέουν άφθονα. Bonus: Η κρητική κουζίνα ακόμα και τη σαρακοστή.





Σκύρος
Ο Γέρος και η Κορέλα.
Είναι η ώρα του Γέρου και της Κορέλας, των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών των σκυριανών Αποκριών. Η μεταμφίεση του Γέρου περιλαμβάνει χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και δεκάδες κουδούνια που μπορεί να φτάσουν και τα 50 κιλά. Η συνοδός του, η Κορέλα φορά παραδοσιακή σκυριανή στολή και χορεύει συνεχώς γύρω του. Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο προήλθε από κάποια θεομηνία, η οποία σκότωσε όλα τα ζώα του νησιού. Ο τσοπάνης ζώστηκε με τα κουδούνια των ζώων και κατέβηκε στο χωριό να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους. Bonus: Όταν το βρεις, πεστο και σε μένα.


Κοζάνη
Ο Φανός.
Το έθιμο του Φανού, κληροδότημα παλαιότερων λατρευτικών πυρών στη Μακεδονία και την Ήπειρο, παραδίδεται από γενιά σε γενιά, αλλάζει και προσαρμόζεται χωρίς να χάνει την ουσία του. Γλέντι και ξεφάντωμα γύρω από το βωμό της αποκριάτικης φωτιάς με φαγητό, κρασί, χορό, τραγούδι και αθυροστομία χωρίς όρια!
Το πανηγύρι αρχίζει το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς. Με το άναμμα του Φανού αρχίζουν τα πρώτα τραγούδια και το κέφι ανεβαίνει γρήγορα, καθώς βοηθούν το ντόπιο κρασί και τα νόστιμα κιχιά (τυροπιτάκια). Ο χορός συνεχίζεται με κύκλους, που συνεχώς πληθαίνουν γύρω από το βωμό και τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο, συνήθως με σατιρικό περιεχόμενο που βρίθει από έντονες φαλλικές αναφορές. Το τέλος του Φανού έρχεται, όταν οι πιστοί “καταρρεύσουν” από το χορό και το κρασί! Βonus: Οι κοζανίτικες πίτες.


Σέρρες 
Το Κούσασι.
Το έθιμο ξεκινά με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς. Στη συνέχεια κάτοικοι μαζεύονται γύρω από τη φωτιά, όπου γίνεται το “ξεμάτιαγμα”. Εκείνοι που ηγούνται του τελετουργικού και που θα κάνουν το ξεμάτιασμα, λένε με φωνή δυνατή και καθαρή: “Κούσασι, κούσασι, γέρο, παπα-γέρο. Να παμ’ στη θάλασσα, να γυρίσουμε απ΄ τη θάλασσα και ο... να πάρει την ...”  Bonus: ο Καραμανλής(lol) και η Μπουγάτσα.


Δημητσάνα
Το Μπαρούτι.
Οι κάτοικοι την τελευταία Κυριακή φορτώνουν ένα γάιδαρο με βαρέλια μπαρούτι και τον Καρνάβαλο και γίνεται ο χαμός. Bonus: Η ίδια η περιοχή.


Ζάκυνθος
Η κηδεία της Μάσκας.
Στο νησί υπάρχει το έθιμο της κηδείας της μάσκας με ...πτώμα τον καημένο τον Καρνάβαλο και συγγενείς που τον πενθούν. Bonus: Οι Καρέτα-Καρέτα


Ιωάννινα
Οι Τζαμάλες.
Την τελευταία Κυριακή, οι γειτονιές της πόλης δίνουν το σύνθημα του εξαγνισμού, ανάβοντας φωτιές, τις περίφημες Τζαμάλες και ακολουθεί το...γνωστό, μια πόλη-ένα γλέντι. Bonus: Πλάκα μου κάνεις έτσι; Είσαι στη #1 πόλη της Ελλάδας....


Μεθώνη
Του Κουτρούλη ο Γάμος.
Στη Μεθώνη γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, ο οποίος,διασώζει ανάμνηση παλιού, πραγματικού γάμου, που έγινε στην πόλη πριν από αιώνες. Γαμπρός ήταν ο ιππότης Ιωάννης Κουτρούλης, ο οποίος ύστερα από πολλών χρόνων αναμονή και υπομονή παντρεύτηκε τη γυναίκα, που αγαπούσε. Ο γάμος μεταβλήθηκε σε χαρούμενο πανηγύρι και πραγματικά έμεινε παροιμιώδης. Bonus: Το κρασί.


Σκόπελος
Η Τράντα και οι Καλές
Την Κυριακή της Αποκριάς άντρες ντυμένοι με πρόχειρα ρούχα κρατούν στα χέρια τους ένα πλοιάριο κατασκευασμένο από καλάμια και ξύλα, την Τράντα. Το πλήρωμα, όλοι με ένα σταυρό από λουλάκι στο μέτωπο και στα μάγουλα γυρνούν όλη την πόλη χορεύοντας και τραγουδώντας άσεμνα (τι περίεργο!) τραγούδια και μερικές φορές ρίχνουν και δίχτυα, στα οποία πιάνονται άτυχοι περαστικοί. Bonus: Δεν το χω...


Νάουσα
Οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι.

Οι Μπούλες χαρακτηρίζοντα από ευπρέπεια σε συνδυασμό με την απαράμιλλη αισθητική των χορευτών.Οι Μπούλες είναι άντρες ντυμένοι γυναικεία, ενώ οι Γενίτσαροι είναι ντυμένοι με φουστανέλες και φορούν μια ιδιόμορφη μάσκα. Γυρίζουν παρέες, παρέες τους δρόμους και τις πλατείες, χορεύοντας προκαθορισμένα τραγούδια με ειδικό τρόπο, που θυμίζει πολεμικό χορό. Οι περισσότεροι χοροί είναι κατεξοχήν αντρικοί, εκτός από τη Μακρυνίτσα που χορεύεται από τη Μπούλα. Όσο οι Γενίτσαροι φορούν τις μάσκες, δεν επιτρέπεται να χορέψει μαζί τους κανείς από τους θεατές. Όταν τις βγάλουν, τότε ξεκινάει ένα μεγάλο πανηγύρι που κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες. Bonus: Τα υφαντά και ο καταρράκτης.


Αμοργός
Ο Καπετάνιος.
Το ξημέρωμα της Τυρινής, βγαίνουν οι νέοι, μασκοφορεμένοι φορώντας παραδοσιακές βράκες και γιλέκα τραγουδώντας μαντινάδες. Κορυφαία στιγμή του εθίμου, η φανέρωση του κρυφού έρωτα του Καπετάνιου. Bonus: Δε θα θες να φύγεις. Ίσως μετακομίσεις μόνιμα, δεν είναι κακό....
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Το αποκριάτικο έθιμο του «Μακαρούνα»
Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα».
Σύμφωνα με την  παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε ανάλογες ικανότητες. Δεν άφηνε καμία γυναίκα παραπονεμένη. Όλες είχαν περάσει από τα χέρια του. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές κι όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Μέγας θρήνος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.
- See more at: http://www.tralala.gr/Ellhnikh-paradosh-Hthh-kai-ethima-ths-Apokrias/#sthash.K6KmXkUh.dpuf


Στην Αμοργό αναβιώνει το έθιμο του «Καπετάνιου». Το πρωί της Τυρινής οι νέοι, ντυμένοι με βράκες με ζωνάρι στη μέση, με τραγιάσκες και παραδοσιακά γιλέκα διακοσμημένα χιαστί με χρωματιστές κορδέλες, παίρνουν τον δρόμο για την εκκλησία της Πα­ναγίας την Επανοχωριανής. Οι νέοι αυτοί συνοδεύονται από οργανοπαίχτες που τραγουδούν μαντινάδες - See more at: http://www.tralala.gr/Ellhnikh-paradosh-Hthh-kai-ethima-ths-Apokrias/#sthash.kANgmI7A.dpuf
Στην Αμοργό αναβιώνει το έθιμο του «Καπετάνιου». Το πρωί της Τυρινής οι νέοι, ντυμένοι με βράκες με ζωνάρι στη μέση, με τραγιάσκες και παραδοσιακά γιλέκα διακοσμημένα χιαστί με χρωματιστές κορδέλες, παίρνουν τον δρόμο για την εκκλησία της Πα­ναγίας την Επανοχωριανής. Οι νέοι αυτοί συνοδεύονται από οργανοπαίχτες που τραγουδούν μαντινάδες - See more at: http://www.tralala.gr/Ellhnikh-paradosh-Hthh-kai-ethima-ths-Apokrias/#sthash.kANgmI7A.dpuf

Στην Αμοργό αναβιώνει το έθιμο του «Καπετάνιου». Το πρωί της Τυρινής οι νέοι, ντυμένοι με βράκες με ζωνάρι στη μέση, με τραγιάσκες και παραδοσιακά γιλέκα διακοσμημένα χιαστί με χρωματιστές κορδέλες, παίρνουν τον δρόμο για την εκκλησία της Πα­ναγίας την Επανοχωριανής. Οι νέοι αυτοί συνοδεύονται από οργανοπαίχτες που τραγουδούν μαντινάδες - See more at: http://www.tralala.gr/Ellhnikh-paradosh-Hthh-kai-ethima-ths-Apokrias/#sthash.kANgmI7A.dpuf