TO ΜΠΑΣΚΕΤ KAI H BOΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Το μπάσκετ προωθείται από τη Βόρεια Κορέα ως ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της χώρας.



Μια εφημερίδα χρησιμοποίησε μια "ολόκληρη σελίδα" νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξει το άθλημα, ανέφερε η νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo.

"Η προαγωγή του μπάσκετ δεν είναι μόνο θέμα αθλητισμού, αλλά ένα σημαντικό έργο που υποστηρίζει τους στόχους του Εργατικού Κόμματος", δήλωσε αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας σε εφημερίδα της πατρίδας του. "Πρέπει να βιαστούμε να ανεβάσουμε το άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο".

Όσο και να φαίνεται περίεργο αυτή η επιλογή μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο περιορισμό των πυρηνικών projects της Βόρειας Κορέας.

Παρεμπιπτόντως(;) ο Kim Jong Un εδώ και πολύ καιρό έχει περιγραφεί ως ένας εμμονικός οπαδός του μπάσκετ και ιδιαίτερα του ΝΒΑ .

Το πάθος του για το αμερικανικό μπάσκετ τον έχει οδηγήσει να κατέχει μια συλλογή από κορυφαία αθλητικά παπούτσια της nike ενώ διαθέτει και μια ολόκληρη βιντεοθήκη όλων των παιχνιδιών των Bulls του Jordan. Το κορυφαίο όλων απόκτημα είναι ένα προσωπικό αυτόγραφο από τον ίδιο τον Jordan!

Γνωστή είναι και η στενή φιλία που έχει με τον μύθο του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν ενώ το φιλικό προς τιμήν του με την παρουσία των Harlem Globetrotters στην, κατάμεστη από 12000 θεατές, Αρένα της Πιόνγιανγκ πρέπει να ήταν παιδικό του όνειρο.

Μάλιστα οι ΗΠΑ φροντίζουν να κρατούν ανοιχτό αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας στέλνοντας αμερικανούς να παίξουν στο τοπικό πρωτάθλημα. Τη δεδομένη στιγμή στις ομάδες της Βορείου Κορέας συμμετέχουν 22 αμερικανοί. 

Σημαντική επιρροή έχει και το ολοένα, γειτονικό, αναπτυσσόμενο κινεζικό μπάσκετ είτε με παίχτες και χορηγούς είτε με φιλικούς αγώνες.